Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril menej pracovných miest, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ekonómovia očakávali, že zamestnanosť v súkromnom sektore sa v auguste zvýši o 195.000 pracovných miest.

Washington 30. augusta (TASR) - Zamestnanosť v súkromnom sektore USA vzrástla v auguste o niečo menej, ako sa očakávalo. Podľa údajov, ktoré zverejnil v stredu inštitút ADP, pribudlo 177.000 nových pozícií, čo bolo výrazne menej ako nahor revidovaných 371.000 v júli. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ekonómovia očakávali, že zamestnanosť v súkromnom sektore sa v auguste zvýši o 195.000 pracovných miest po pôvodne uvádzanom náraste o 324.000 v predchádzajúcom mesiaci.

"Čísla za tento mesiac zodpovedajú tvorbe pracovných miest pred pandémiou," uviedla hlavná ekonómka ADP Nela Richardsonová. Po dvoch rokoch mimoriadnych prírastkov smeruje trh práce k udržateľnejšiemu rastu miezd aj zamestnanosti, keďže hospodárske dôsledky pandémie ustupujú, dodala.

K spomaleniu tvorby pracovných miest prispelo vo veľkej miere odvetvie voľného času a pohostinstva, keď po mesiacoch silného rastu hotely, reštaurácie a ďalší zamestnávatelia vytvorili 30.000 nových pozícií.

V prípade ľudí, ktorí nezmenili zamestnanie, sa mzdy medziročne zvýšili o 5,9 %, čo bol najslabší rast od októbra 2021. Tým, ktorí si našli novú prácu, mzdy vzrástli o 9,5 %. Správa ADP ďalej ukázala, že rast miezd sa spomalil vo všetkých 50 štátoch.

Spomaľovanie rastu miezd je dobrou správou pre Federálny rezervný systém (Fed), ktorý sa snaží zabezpečiť, aby sa horúci trh práce a rast miezd nepremietli do pretrvávajúcich inflačných tlakov.