Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril v apríli viac miest, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Trhy teraz čakajú na údaje amerického ministerstva práce o vývoji na celkovom pracovnom trhu za minulý mesiac.

Washington 1. mája (TASR) - Súkromný sektor v USA vytvoril v apríli viac pracovných miest, než sa očakávalo, aj keď v porovnaní s marcom vzniklo v tomto sektore menej nových pozícií. Údaje za marec však boli medzičasom revidované výrazne smerom nahor. Uviedol to v stredu americký inštitút ADP. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Podľa ADP vzniklo v americkom súkromnom sektore minulý mesiac 192.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že v sektore sa vytvorí 175.000 nových pozícií. Navyše, za marec ADP revidoval údaje výrazne smerom nahor. Pôvodne udával za marec vytvorenie 184.000 nových pracovných miest, po revízii to bolo až 208.000 pozícií.

Nové pracovné miesta vznikli naprieč celým súkromným sektorom, až na oblasť informácií, ktorá zahrnuje telekomunikácie, médiá a informačné technológie, povedala hlavná ekonómka ADP Nela Richardsonová. "Táto oblasť vykázala určité oslabenie, znižovanie počtu pracovných miest a najslabší rast miezd od augusta 2021," uviedla.

Trhy teraz čakajú na údaje amerického ministerstva práce o vývoji na celkovom pracovnom trhu za minulý mesiac. Tie zahrnujú tvorbu pracovných miest ako v súkromnom, tak vo verejnom sektore. Správu o tvorbe pracovných pozícií a o vývoji nezamestnanosti za apríl zverejní ministerstvo v piatok 3. mája.

Ešte predtým sa však čaká na rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed), ktorá v stredu ukončí dvojdňové zasadnutie svojho menového výboru. Analytici očakávajú, že Fed ponechá kľúčovú úrokovú sadzbu na pôvodnej úrovni, teda v pásme 5,25 až 5,50 %, v ktorom sa drží od júla minulého roka.