Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril viac pracovných miest, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trh práce v decembri zosilnel, keďže vplyv variantu delta nového koronavírusu pominul a vplyv omikronu sa ešte nedostavil, povedala hlavná ekonómka ADP Nela Richardsonová.

Washington 5. januára (TASR) - Súkromný sektor v USA vytvoril v decembri viac pracovných miest, ako očakávali ekonómovia z Wall Street. Ukázala to najnovšia správa inštitútu ADP.

Podľa údajov inštitútu ADP v americkom súkromnom sektore vzniklo vlani v decembri 807.000 nových pracovných miest. To bolo oveľa viac ako v novembri, keď súkromné firmy po revízii prijali 505.000 nových ľudí.

Ekonómovia pritom odhadovali, že sa zamestnanosť v súkromnom sektore v decembri zvýši o 400.000 pracovných miest po pôvodnom novembrovom náraste o 534.000 nových miest.

Analytici zároveň upozorňujú, že rýchle šírenie variantu omikron nového koronavírusu môže negatívne ovplyvniť vývoj na trhu práce.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


"Trh práce v decembri zosilnel, keďže vplyv variantu delta nového koronavírusu pominul a vplyv omikronu sa ešte nedostavil,“ povedala hlavná ekonómka ADP Nela Richardsonová.

Oveľa silnejší než očakávaný nárast nových pracovných miest v súkromnom sektore odzrkadľoval najmä nábor v sektore služieb, ktorý prijal 669.000 nových ľudí pri skokovom zvýšení pracovných miest v odvetviach voľného času a pohostinstva.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Aj sektor výroby v decembri prijal veľký počet nových ľudí, až 138.000, najviac v minulom roku.

Správa ADP tiež ukázala, že vo veľkých podnikoch pribudlo v decembri 389.000 pracovných miest, zatiaľ čo stredne veľké firmy vytvorili 214.000 a malé firmy 204.000 pracovných miest.

Vďaka silnému decembrovému nárastu pracovných miest dosiahol priemer za 4. štvrťrok 625.000 nových zamestnancov mesačne a prekonal aj ročný priemer na úrovni 514.000 nových pozícií, dodala Richardsonová.

Poznamenala však, že aj keď v USA pribudlo v roku 2021 viac ako 6 miliónov pracovných miest, v súkromnom sektore je stále o takmer 4 milióny pracovných miest menej ako pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19 začiatkom marca 2020.

V piatok (7. 1.) má americké ministerstvo práce zverejniť ostro sledovanú mesačnú správu o vývoji zamestnanosti, ktorá zahŕňa pracovné miesta vo verejnom aj súkromnom sektore.

Ekonómovia predpovedajú, že celková zamestnanosť v decembri vzrástla o 400.000 pracovných miest po novembrovom zvýšení o 210.000 miest. Miera nezamestnanosti by mala mierne klesnúť na 4,1 % zo 4,2 %.