Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA vytvoril viac pracovných miest, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Trh práce v USA je odolný, aj keď centrálna banka Fed od marca 2022 agresívne zvýšila úrokové sadzby až o 525 bázických bodov, aby ochladila dopyt.

Washington 2. augusta (TASR) - Nábor nových zamestnancov v súkromnom sektore v USA sa v júli síce spomalil, ale oveľa menej, ako očakávali analytici. To ukazuje na pokračujúcu odolnosť amerického trhu práce, ktorá by mohla ochrániť ekonomiku pred recesiou. Vyplýva to z najnovšej správy inštitútu ADP. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Trh práce v USA je odolný, aj keď centrálna banka Fed od marca 2022 agresívne zvýšila úrokové sadzby až o 525 bázických bodov, aby ochladila dopyt. Pri vyšších nákladoch na úvery je požičiavanie si peňazí na aktivity, ako je rozšírenie podnikania, drahšie.

Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnil inštitút ADP, v júli 2023 pribudlo v USA 324.000 nových pracovných miest. To je menej, než revidovaných 455.000 v júni, ale výrazne nad odhadom analytikov, ktorí očakávali, že súkromný sektor vytvorí v júli len 185.000 nových pracovných miest.

"Ekonomike sa darí lepšie, ako sa očakávalo, a zdravý trh práce naďalej podporuje výdavky domácností," povedala hlavná ekonómka ADP Nela Richardsonová.

Sektory voľného času a pohostinstva boli podľa ADP motorom prírastku nových pracovných miest v júli. Zároveň, tempo rastu miezd sa v júli spomalilo tiež, a to v prípade tých, ktorí zmenili zamestnanie na 10,2 % z 11,2 % v júni. V prípade stálych zamestnancov, ktorí zostali na svojom mieste, dosiahlo len 6,2 %, najmenej od novembra 2021, uvádza sa v správe ADP.

Spomaľovanie rastu miezd je dobrou správou pre Federálny rezervný systém (Fed), ktorý sa snaží zabezpečiť, aby sa horúci trh práce a rast miezd nepremietli do pretrvávajúcich inflačných tlakov. Zároveň, silné údaje o tvorbe pracovných miest a ďalšie povzbudivé údaje zvýšili nádeje na "mäkké pristátie" najväčšej svetovej ekonomiky, kde inflácia klesá bez toho, aby vyvolala recesiu.