Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Sulík: Dodávky plynu budú v tejto sezóne pokračovať bez obmedzení

Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenské zásobníky plynu sú v súčasnosti naplnené na necelú štvrtinu. Nie je v nich však iba plyn pre slovenských spotrebiteľov, ale využívajú ich aj zahraničné firmy.

Bratislava 10. marca (TASR) – Tranzit ruského plynu cez Slovensko je v ostatných dňoch vyšší ako začiatkom roka a vzhľadom na blížiaci sa koniec zimy je v podzemných zásobníkoch pre slovenských odberateľov plynu dostatok. Dodávky zemného plynu pre podniky a domácnosti budú preto pokračovať bez obmedzení, uviedol vo štvrtok na stretnutí s novinármi minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Problém by podľa ministra nastal, keby sa Európska únia v reakcii na napadnutie Ukrajiny Ruskom rozhodla zrušiť odber ruského zemného plynu, alebo keby Rusko dodávky zastavilo. Je síce možné ruský plyn nahradiť dodávkami skvapalneného zemného plynu z iných častí sveta, no iba pre potreby Slovenska by bola treba jeden tanker so skvapalneným plynom týždenne. Na bezproblémovú náhradu ruského plynu pre celú Európu tak v súčasnosti podľa ministra nie sú vybudované technické kapacity.

Slovenské zásobníky plynu sú v súčasnosti naplnené na necelú štvrtinu. Nie je v nich však iba plyn pre slovenských spotrebiteľov, ale využívajú ich aj zahraničné firmy. Pre vlastnú spotrebu má Slovensko vyčlenený jeden zásobník, a to v českých Dolních Bojanovicích v okrese Hodonín. V tomto zásobníku je rezervná zásoba plynu pre chránených spotrebiteľov na 30 dní.

Rezort hospodárstva sa usiluje o diverzifikáciu dodávateľov zemného plynu a v súčasnosti rokuje o možnej spolupráci pri dodávkach plynu aj s Egyptom. Na nahradení ruského plynu inými dodávateľmi alebo inými zdrojmi energie pracuje aj Európska komisia (EK). Celá Európa by podľa EK mohla bez výrazných obmedzení odpojiť od ruského plynu do roku 2030.