Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sulík: Heger o problémoch s embargom na ruskú ropu pred samitom vedel

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sulík pripustil, že Slovnaft môže mať určité ťažkosti, no vyrokované podmienky sú podľa neho v súlade s politikou EÚ.

Bratislava 7. júna (TASR) – Premiér Eduard Heger (OĽANO) vedel ešte pred samitom v Bruseli o možných problémoch pre bratislavskú rafinériu Slovnaft v súvislosti s embargom na vývoz niektorých produktov vyrobených z ruskej ropy. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Minister zároveň uviedol, že podľa neho premiér postupoval správne, keď so sankčným balíkom súhlasil. Sulík odmietol výzvu poslanca Györgya Gyimesiho a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO) na odstúpenie z funkcie.

Minister hospodárstva informoval premiéra o možných problémoch s navrhovaným zákazom exportu motorových palív vyrobených z ruskej ropy niekoľko hodín pred začiatkom samitu v Bruseli. "On odpísal, že on už v tom konať nebude, že nech to robia Česi a Maďari," povedal Sulík. Česko nakoniec vyrokovalo okrem osemmesačného prechodného obdobia na dovoz ropných produktov aj desaťmesačnú výnimku na dovoz motorových palív pre Česko. Slovnaft tak má čas na zmenu technológie a na začatie spracovania inej ako ruskej ropy do 4. decembra 2023.

Sulík pripustil, že Slovnaft môže mať určité ťažkosti, no vyrokované podmienky sú podľa neho v súlade s politikou EÚ. "Áno, mohli sme vyjednať viac. Premiér Heger sa rozhodol nechať to takto, bol upozornený. Ja jeho rozhodnutia plne rešpektujem, má na to svoje dôvody," povedal Sulík. Pokiaľ by Slovensko podľa ministra chcelo presadzovať výhradne vlastné záujmy, mohli by takýto postoj zaujať aj ostatné štáty Únie. "Z tohto pohľadu si myslím, že sa premiér rozhodol správne," dodal Sulík.

Minister odmietol obvinenie ministra financií Matoviča, podľa ktorého Sulík nevyrokoval lepšie podmienky pre Slovensko a spôsobil tak škodu takmer štyri miliardy eur. Sulík sa ani nechystá odstúpiť z funkcie. Pripomenul, že návrh na jeho odvolanie môže podať prezidentke Zuzane Čaputovej iba premiér Heger, pokiaľ nebude spokojný s jeho výsledkami.

Na možné problémy so zásobovaním Slovenska motorovými palivami upozornila po schválení sankčného balíka rafinéria Slovnaft. Tá veľkú časť svojej produkcie exportuje do Rakúska, Česka či Poľska a o tieto trhy po skončení prechodného obdobia, pokiaľ neskončí so spracovaním ruskej ropy, príde. To by podľa Slovnaftu mohlo znamenať pokles výroby pod technologické minimum a jej odstavenie. Sulík však pripomenul, že embargo sa týka iba motorových palív a olejov, no na ďalšie produkty sa nevzťahuje. O potrebných investíciách potrebných na prechod od ruskej ropy chce s rafinériou rokovať.