Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Sulík: V parlamente prešli vďaka spolupráci s kotlebovcami absurdnosti

Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR- Jaroslav Novák

Sulík spomenul napríklad zákon o energetike z dielne Kataríny Hatrákovej (nezaradená) a Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorý podľa neho zakazuje firmám pripojiť sa priamo na hlavnú plynovú rúru.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Utorkový (8. 11.) hlasovací maratón v Národnej rade (NR) SR bol ukážkou "spolupráce a otvorených dohôd s kotlebovcami". Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii v parlamente líder SaS Richard Sulík. Vďaka tejto spolupráci podľa jeho slov prešli v NR SR viaceré absurdnosti.

Sulík spomenul napríklad zákon o energetike z dielne Kataríny Hatrákovej (nezaradená) a Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorý podľa neho zakazuje firmám pripojiť sa priamo na hlavnú plynovú rúru. "Zatiaľ čo v elektroenergetike je dovolené pripojiť sa na hlavnú elektrickú sieť," podotkol.

Parlament v utorok zároveň neschválil novelu ústavného zákona o spolupráci Národnej rady a vlády v záležitostiach EÚ. "Bolo dohodnuté, že toto prejde, na tomto sa dlhé týždne pracovalo," zdôraznil Sulík. Koaličné Sme rodina podľa neho zablokovalo návrh spojenia eurovolieb s prezidentskými voľbami a tiež vládny návrh zákona o odbremenení cudzincov od byrokracie pri žiadaní o pobyt na území Slovenska.

"Čerešničkou na torte" bol podľa neho Svrčekov návrh znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent na lyžiarske vleky, umelé kúpaliská či hokejové štadióny. "Takto sa nedá fungovať, že na poslednú chvíľu tu niekto z klobúka vyčaruje nejakú zmenu. Toto sa nám podarilo zablokovať v parlamente, avšak nie natrvalo, bolo to len odsunuté. Ja teda dúfam, že sa nájde dostatok zdravého rozumu, aby takéto niečo, keď to príde na hlasovanie, nebolo schválené," skonštatoval predseda SaS s tým, že sú za zníženie DPH, ale musí to mať nejaký systém.

Zablokovať sa SaS snažila aj návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Sulík upozornil, že to nevyšlo pre jediný hlas Martina Klusa, ktorý odišiel z poslaneckého klubu SaS.