Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sulík po stretnutí so zamestnávateľmi: Spejeme k dohode

Na archívnej snímke R. Sulík. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predstavitelia vlády a zamestnávatelia diskutovali o aktuálnej pandemickej situácii a opatreniach, ktoré prijala vláda na svojom poslednom rokovaní.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Stretnutie medzi vládou a zamestnávateľmi bolo konštruktívne a spejú k dohode. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po štvrtkovom (11. 11.) stretnutí so zamestnávateľmi, na ktorom sa zúčastnil aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a zástupcovia ministerstiev.

"V hre sú v podstate dve možnosti, buď zamestnávateľom dáme možnosť sa rozhodnúť, či budú testovať svojich zamestnancov, a oni si tieto testy budú platiť, alebo im dáme povinnosť. Vtedy im tie testy musíme dať. Ako to nakoniec skončí, závisí aj od toho, ako sa vyvíja pandemická situácia," povedal Sulík. Posledné dni podľa neho dochádza k stagnácii novonakazených. "Teraz je priskoro si vydýchnuť, ale podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať, tak budeme prijímať opatrenia." To podľa jeho slov znamená, že ak sa nebude ďalej zhoršovať situácia, nemusia byť opatrenia také dramatické.

Dôležité je podľa neho to, že pri veľkých podnikoch je ľahšie dohodnúť opatrenia než pri malých firmách či mikrofirmách, ktorých sú státisíce. "Tam treba byť opatrný, čo budeme od nich žiadať. Závisí to od vývoja situácie," dodal Sulík.

Predstavitelia vlády a zamestnávatelia diskutovali o aktuálnej pandemickej situácii a opatreniach, ktoré prijala vláda na svojom poslednom rokovaní. "Ekonomika musí fungovať, ale zároveň potrebujeme odľahčiť nemocnice a znížiť počet pacientov v nich. Jedným zo spôsobov je aj testovanie zamestnancov a identifikovanie pozitívnych osôb. Požiadal som ministerstvo zdravotníctva, aby so zamestnávateľmi pokračovalo v diskusii aj na úrovni konzília odborníkov," povedal Heger.

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger.
Foto: TASR - Martin Baumann


Zamestnávatelia podporujú očkovanie, uvedomujú si svoju zodpovednosť a snažia sa motivovať zamestnancov, aby sa dali zaočkovať. Rešpektujú rozhodnutie vlády o testovaní neočkovaných zamestnancov a o plánovanom otvorení prevádzok v čiernych okresoch. O podrobnostiach sú pripravení diskutovať.

So zástupcami zamestnávateľov z Klubu 500, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Republikovej únie zamestnávateľov, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Asociácie priemyselných zväzov sa okrem Sulíka a Hegera stretli minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič, štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz či štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.