Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sulík: Zákon o preverovaní zahraničných investícií je v EÚ štandardný

Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas rokovania vlády v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Doplnil, že strane Sloboda a Solidarita (SaS) sa pozdávajú niektoré riešenia tzv. exekučnej amnestie, napríklad aby sa zvýšila suma, ktorá sa nebude exekuovať.

Bratislava 9. júna (TASR) - Zákon o preverovaní zahraničných investícií je v EÚ štandardný. Uviedol to v stredu minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

"Je to štandardná zákonná úprava. My sme prijali vo veľmi rýchlom režime novelu zákona o kritickej infraštruktúre. V ňom sa podarilo uzákoniť, že ak by sa v niektorom z menej ako 20 podnikov kritickej infraštruktúry v pôsobnosti ministerstva hospodárstva mali meniť vlastnícke podiely, tak je potrebný súhlas vlády," spresnil.

To bolo podľa neho veľmi dôležité, najmä vo vzťahu k Slovenským elektrárňam. "Medzičasom sa situácia upokojila a tento zákon, ktorý mal svoj význam, nahradíme štandardnou úpravou, ako je to všade inde v EÚ," priblížil Sulík.

Doplnil, že strane Sloboda a Solidarita (SaS) sa pozdávajú niektoré riešenia tzv. exekučnej amnestie, napríklad aby sa zvýšila suma, ktorá sa nebude exekvovať. "Takisto sa nám pozdáva, aby človek, ktorý sa nachádza v registri exekvovaných osôb a urobí nové dlhy, jeho nový veriteľ musel znášať náklady na exekúciu. Exekučná amnestia by sa mala vzťahovať len na tzv. príslušenstvo (dlhu). V žiadnom prípade nie na samotnú istinu," povedal.

Pri exekučnej amnestii je podľa Sulíka ešte množstvo nevyriešených technických otázok. "Riešenie nebude vôbec jednoduché. Vôľa v koalícii s týmto niečo spraviť jednoznačne je, už len preto, že milióny exekúcií zaťažujú súdny systém," dodal predseda SaS.