Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Sumy pomoci v hmotnej núdzi chce rezort práce zvýšiť o necelých 15 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia, nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Sumy pomoci v hmotnej núdzi sa budú podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi najbližšie valorizovať tento rok v októbri. Výšku pomoci navrhuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vynásobiť koeficientom, ktorým sa upravili sumy životného minima k 1. júlu tohto roka, čiže koeficientom 1,147 (14,7 %). Vyplýva to z opatrenia MPSVR SR o úprave súm pomoci v hmotnej núdzi, zverejneného na portáli slov-lex.

Prezidentka podpísala novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi v júli tohto roka. Novelou sa upraví valorizačný mechanizmus pomoci v hmotnej núdzi. Sumy pomocí malo podľa zákona ustanoviť MPSVR SR opatrením.

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia, nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou, výkonom vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku alebo uplatnením nárokov. Výška životného minima je od 1. júla v prípade jednej plnoletej fyzickej osoby na úrovni 268,88 eura mesačne.