Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Superodpočet si vlani uplatnilo takmer 500 firiem,ušetrili 60 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Oproti predchádzajúcemu roku čerpalo superodpočet za rok 2021 o 79 spoločností viac a objem vzrástol o takmer 112 miliónov eur.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Možnosť uplatnenia superodpočtu na výskum a vývoj za rok 2021 využilo 494 subjektov, ktoré spoločne čerpali vyše 283 miliónov eur. Pri 21-percentnej sadzbe na dani z príjmov tak tieto spoločnosti ušetrili takmer 60 miliónov eur, vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK). Na čelo rebríčka sa po dvoch rokoch absencie v zozname vrátil železiarne U. S. Steel Košice s rekordným 65-miliónovým superodpočtom.

Rok 2021 bol podľa finančnej analytičky CRIF SK Jany Šnircovej pri rovnakej sadzbe superodpočtu vo výške 200 % úspešnejší ako predchádzajúci rok a najúspešnejší v doterajšej histórii. "Hoci polovica objemu uplatneného superodpočtu pripadá na top 10 superodpočtov, tento nástroj podpory súkromných investícií do výskumu a vývoja nestojí len na pár veľkých hráčoch slovenskej ekonomiky," upozornila Šnircová.

Superodpočet vo výške viac ako desať miliónov eur si okrem košických železiarní uplatnili aj výrobca pneumatík Continental Matador Rubber a zvolenský Kronospan. Viac ako päť miliónov eur si uplatnila rafinéria Slovnaft, výrobca brzdových systémov Continental Automotive Systems Slovakia, ESET, VÚB, výrobca manipulačných zariadení MTS a popradská Tatravagónka.

Oproti predchádzajúcemu roku čerpalo superodpočet za rok 2021 o 79 spoločností viac a objem vzrástol o takmer 112 miliónov eur. Počet firiem sa tak medziročne zvýšil o 19 % a veľkosť o 65 %. Priemerná výška superodpočtu medziročne vzrástla o 160.000 eur na 573.000 eur. "Vďaka rastúcej sadzbe a postupnému sprehľadňovaniu podmienok jeho čerpania s cieľom zníženia daňovej neistoty medziročne relatívne dynamicky rastie počet subjektov v zoznamoch uplatneného superodpočtu. S výnimkou sekcií verejnej správy a činnosti domácností bol už superodpočet využitý vo všetkých sekciách slovenskej ekonomiky," konštatuje Šnircová.

Dobré výsledky mohli byť podľa analytičky motivované aj snahou využiť ešte 200-percentnú sadzbu superodpočtu. V aktuálnej daňovej legislatíve je už totiž prijatý návrat sadzby superodpočtu výdavkov na výskum a vývoj na 100 % od roku 2022. Paralelne s ním sa zaviedol aj nový druh superodpočtu, superodpočet výdavkov na investície, ktorý však nastavenými podmienkami uplatnenia je dostupný len kapitálovo silným subjektom.