Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Superrýchle súpravy Pendolino definitívne opúšťajú slovenské železnice

Rýchlovlak Pendolino Foto: TASR/Pavel Neubauer

České dráhy sa rozhodli nevypravovať tieto moderné vlaky na sever Slovenska, kam premávali z Prahy cez Ostravu do Žiliny.

Bratislava 31. mája (TASR) – Superrýchle súpravy Pendolino už nebudú od 10. júna jazdiť po slovenských železniciach.

České dráhy (ČD) sa rozhodli nevypravovať tieto moderné vlaky na sever Slovenska, kam premávali od decembra minulého roka ako predĺženie spoja z Prahy cez Ostravu, ktorý zachádzal do Žiliny.

"Je to dôsledok optimalizácie obehu Pendolín medzi Prahou a Ostravou, kde chceme posilniť spojenie v špičke a zároveň mať zálohu, aby v prípade nehôd či plánovanej údržby nebolo nutné nasadzovať náhradné súpravy,"
vysvetlil TASR Radek Joklík z tlačového oddelenia Českých dráh.

Podľa neho je však pravdou tiež to, že moderné Pendolína neboli na slovenskej strane dostatočne obsadzované cestujúcimi. "Je teda logické, že pri optimalizácii obehu rušíme práve tieto presahy na Slovensko," dodal Joklík.

Či by České dráhy v budúcnosti nasadili súpravy Pendolino na iné trasy na Slovensko, je otázne. "Zvažujeme, samozrejme, rôzne možnosti," podotkol Joklík. V súčasnosti sa však Pendolino určite nevráti ani na trasu Slovenskej strely, ktorá jazdí medzi Prahou a Bratislavou. "V novom cestovnom poriadku nepočítame s ich nasadením v smere na Slovensko," doplnil Joklík.

ČD začali prvý raz vypravovať súpravy Pendolino na slovenské železnice práve na trasu Slovenskej strely z Bratislavy do Prahy v roku 2006. Po troch rokoch ich však zo spoja stiahli. Neskôr, v roku 2010, sa ich opäť rozhodli nasadzovať na Slovensko tiež na trasu Slovenskej strely. Po roku fungovania ich však v decembri 2011 zo spoja po druhý raz stiahli a presunuli ich na linku z Prahy do Ostravy, ktorá zachádzala aj do Žiliny.

Stiahnutie súprav Pendolino zo SR je súčasťou zmien cestovného poriadku na slovenských železniciach, ktoré robí osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pravidelne dvakrát ročne. Úpravy grafikonu začnú platiť od 10. júna.