Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Šurany sú v dobrej kondícii, hospodária s rozpočtom 5,4 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už teraz sa však rozpočet javí ako mierne prebytkový, čo sa bude riešiť ďalšími úpravami rozpočtu na mestskom zastupiteľstve v auguste tohto roka.

Šurany 6. marca (TASR) - Mesto Šurany v okrese Nové Zámky hospodári v tomto roku s vyrovnaným rozpočtom vo výške 5,4 milióna eur a je v dobrej finančnej kondícií. Ako TASR na ostatnom mestskom zastupiteľstve v Šuranoch informoval primátor mesta Marek Oremus, už teraz sa však rozpočet javí ako mierne prebytkový, čo sa bude riešiť ďalšími úpravami rozpočtu na mestskom zastupiteľstve (MsZ) v auguste tohto roka.

Podľa jeho slov sa na danom MsZ rozdelia finančné prostriedky tak, aby sa mesto budovalo a napredovalo. "Po nástupe do funkcie primátora v roku 2015 som mesto prevzal s nesplatenými faktúrami vo výške 330.000 eur. Rok 2015 bol konsolidačným rokom, kedy sa nám ešte do jeho konca podarilo tieto finančné prostriedky vykryť. V roku 2016 sme hospodárili už s vyrovnaným rozpočtom, v súčasnosti je mesto Šurany v dobre finančnej kondícii," povedal s tým, že ciele, ktoré si samospráva stanovila na rok 2017, môže s finančným krytím vykonať.

Akútnych problémov v meste je viac, pričom pre vedenie samosprávy majú rovnakú váhu. "Ide najmä o nedostatok bytov pre mladé rodiny, ktoré budeme riešiť cez Štátny fond rozvoja bývania. Ďalej je to starostlivosť o seniorov, pre ktorých rekonštruujeme bývalú budovu materskej školy na ulici Hradná, najpálčivejším problémom je nedobudovaná kanalizácia v mestskej časti Nitriansky Hrádok. Tu bude úlohou samosprávy a MsZ zohnať na tento projekt finančné prostriedky," vyjadril sa.

Okrem toho samospráva vykoná aj ďalšie drobné stavby. "Na bývalom cintoríne na Cintorínskej ulici sa buduje Park Žofie Bosniakovej, ktorý bude slúžiť na oddych. V zlom stave sú aj miestne komunikácie a chodníky, ktoré sa budú opravovať v rámci možností samosprávy. Ďalším naším zámerom je revitalizácia časti námestia, a to Ulicu M. R. Štefánika od kostola po križovatku pri banke. V havarijnom stave je aj strecha budovy mestského úradu," ukončil.