Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

ŠÚSR: Januárové mzdy v niektorých odvetviach nestíhali tempo inflácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V odvetí, v ktorom sú nominálne mzdy dlhodobo najvyššie, nad úrovňou 2000 eur - v informačných a komunikačných činnostiach - boli januárové mzdy medziročne vyššie o 8,2 %.

Bratislava 14. marca (TASR) - V januári rástla priemerná mzda vo všetkých sledovaných odvetviach, v niektorých však mzdy nestíhali tempo inflácie. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Najvýznamnejšie zvýšenie bolo v ubytovaní, až o štvrtinu na úroveň 815 eur, výška mzdy však patrí k najnižším v SR," skonštatovali štatistici. V maloobchode vzrástla mzda o 16,8 % na 1229 eur, vo veľkoobchode o 13,7 % na 914 eur, v predaji a oprave motorových vozidiel o 12,3 % na 1196 eur a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev bola mzda vyššia o 12,1 % (584 eur).

V odvetí, v ktorom sú nominálne mzdy dlhodobo najvyššie, nad úrovňou 2000 eur - v informačných a komunikačných činnostiach - boli januárové mzdy medziročne vyššie o 8,2 %. Približne rovnaký rast (osem percent) bol aj v priemysle, ktorý zamestnáva najviac ľudí v SR.

"Efekt zvýšenia miezd však eliminovala vyššia inflácia, čo spôsobilo výraznejšie otváranie nožníc medzi nominálnou a reálnou mzdou," vysvetlil úrad s tým, že priemerná reálna mesačná mzda vzrástla v šiestich z desiatich sledovaných odvetví, takže v januári už štyri odvetvia vykázali jej medziročný pokles. Reálna mzda klesla najviac vo vybraných trhových službách o 5,4 % a tiež v stavebníctve o 1,8 %, v priemysle o 0,4 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,2 %.