Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovenská osobná a nákladná doprava zaostáva za výkonmi pred pandémiou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Celkový objem nákladnej prepravy vlani v novembri prekročil už druhý mesiac po sebe 21 miliónov ton, ale medziročne sa prepravilo o 1,7 % menej tovaru.

Bratislava 28. januára (TASR) – Objem tovaru prepraveného v nákladnej doprave počas novembra 2021 zaostával za obdobím pred pandémiou o 15 %. V osobnej doprave počty osôb aj prepravných vzdialeností medziročne opäť rástli, a to najmä na železnici. Výkony však za hodnotami z novembra 2019, teda pred pandémiou, stále zaostávali, a to až o 43 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Celkový objem nákladnej prepravy vlani v novembri prekročil už druhý mesiac po sebe 21 miliónov ton, ale medziročne sa prepravilo o 1,7 % menej tovaru. Podniky verejnej nákladnej dopravy, ktoré majú dopravu ako hlavnú podnikateľskú činnosť, zrealizovali prepravu viac ako 13,2 milióna ton tovaru, čo podľa ŠÚ SR medziročne predstavovalo zníženie o 1 %. Zároveň to bol o 6,6 % menší objem ako v novembri 2019. Verejná doprava sa podieľala na nákladnej doprave 62 %.

Objem prepravy tovarov po železnici v novembri bol podľa údajov ŠÚ SR vyšší ako pred rokom aj ako pred dvoma rokmi o približne 11 %. Novembrová preprava tovaru po ceste (rozhodujúca zložka verejnej nákladnej dopravy) zaostávala za hodnotami z predošlého roka o 1,7 %, ale predpandemické objemy presiahla takmer o 6 %.

Výkony v nákladnej doprave, ktoré zohľadňujú aj prepravnú vzdialenosť, dosiahli vyše 3,6 miliardy tonokilometrov (tkm). Oproti predchádzajúcemu roku v rovnakom období stúpli výkony v nákladnej doprave o 3,8 % a v porovnaní s predpandemickým obdobím o 9,2 %.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Marko Erd


"V novembri sa všetkými formami verejnej osobnej dopravy prepravilo vyše 45,1 milióna cestujúcich, čo bolo o 5 miliónov ľudí menej ako predchádzajúci mesiac, ale o takmer tretinu viac ako v novembri pred rokom," priblížila hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. Medziročne podľa úradu významne vzrástol počet prepravených osôb po ceste aj po železnici. V porovnaní s posledným novembrom pred pandémiou však cestovalo o štvrtinu menej pasažierov cestnou dopravou (vrátane MHD) a o 37 % menej vlakmi.

Výkony osobnej dopravy v osobokilometroch, ktoré zohľadňujú aj dĺžku ciest, dosiahli 526 miliónov a presiahli úroveň predvlaňajška o 41 %. Oproti predpandemickej úrovni však zaostávali o viac ako 40 %. "Vysoký medziročný rast ovplyvnil nárast prepravných vzdialeností v železničnej doprave. Avšak v porovnaní s novembrom 2019 prepravila cestná doprava o 40 % a železničná doprava až o 57 % menej cestujúcich," ozrejmila hovorkyňa.

Údaje ŠÚ SR tiež hovoria o tom, že tržby odvetvia doprava a skladovanie boli v novembri medziročne vyššie o 12 %. Výsledok podporil rast najvýznamnejšej pozemnej dopravy vrátane prepravy potrubím aj druhej najväčšej zložky – skladových a pomocných činností. Tržby v leteckej doprave dosiahli medziročne viac ako dvojnásobnú hodnotu, ide však o významovo malú zložku tržieb odvetvia.

Priemerná nominálna mesačná mzda v tomto odvetví podľa ŠÚ SR dosiahla 1225 eur, čo bolo o 7,3 % viac ako pred rokom. Reálne mzdy v odvetví (po zohľadnení inflácie) vzrástli o 1,6 %. Zamestnanosť v doprave a skladovaní bola v novembri po prvýkrát za rok 2021 medziročne vyššia o 0,7 %, vývoj v zložkách odvetvia bol veľmi rozkolísaný. V pozemnej doprave a v poštových a kuriérskych službách nastal úbytok zamestnancov, ostatné zložky zaznamenali vysoké medziročné rasty.