Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Počet Slovákov, ktorí krátkodobo pracujú v zahraničí, klesá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR ich v prvom štvrťroku tohto roka takto pracovalo 155.200, čo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška znamenalo pokles o 2,9 %.

Bratislava 7. júna (TASR) – Počet Slovákov, ktorí krátkodobo pracujú v zahraničí, klesá. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR ich v prvom štvrťroku tohto roka takto pracovalo 155.200, čo v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška znamenalo pokles o 2,9 %.

Podľa riaditeľa odboru štatistiky práce a vzdelávania ŠÚ SR Ivana Chrappu ide o zmenu trendu, keďže od konca roka 2014 úrad zaznamenával postupný rast ľudí, ktorí pracovali v zahraniční krátkodobo, teda do jedného roka. V minulom roku sa tieto počty ľudí začali podľa jeho slov spomaľovať, až na konci vlaňajška vyústili do poklesu a toto znižovanie pokračovalo aj v prvých mesiacoch tohto roka.

Podľa Chrappu to do určitej miery súvisí aj s tým, do akých krajín Slováci odchádzajú za prácou. "Kým v minulých obdobiach väčšinou smerovali do krajín so silnými ekonomikami ako Nemecko, Rakúsko, tak v poslednom období sme v týchto krajinách zaznamenali útlm," priblížil. Naopak, prírastky krátkodobo pracujúcich Slovákov sa prejavili skôr v susedných krajinách.

"Pravdepodobne je to aj dôsledkom toho, že v krajinách so silnými ekonomikami je silnejšia konkurencia a aj vyššia ochrana domácich trhov. To znamená, že sú väčšie problémy pre Slovákov, aby sa tam uplatnili," vysvetlil Chrappa.

Na druhej strane však podľa neho na takúto zmenu trendu pôsobí aj ďalší faktor, a to je zvýšený dopyt po pracovnej sile na Slovensku. "To znamená, že Slováci sa, pokiaľ majú na to kvalifikáciu, dokážu uplatniť v našich odvetviach. Týka sa to napríklad priemyslu, kde zaznamenávame pokles pracovnej migrácie do zahraničia," opísal. Neplatí to však podľa jeho slov v stavebníctve, kde štatistici naďalej zaznamenávajú nárast pracujúcich v zahraničí.

V prvom štvrťroku tohto roka podľa ŠÚ SR pracovalo v zahraničí do jedného roka v stavebníctve 46.600 Slovákov, v zdravotníctve a sociálnej pomoci to bolo 37.900 ľudí a napríklad v priemysle 29.000 osôb.

Najviac, teda 52.400 ľudí pracovalo v Rakúsku, nasledovala Česká republika s 39.100 pracujúcimi Slovákmi a Nemecko, kde si našlo uplatnenie 24.500 ľudí. Z regionálneho hľadiska si našlo prácu v zahraničí najviac ľudí z Prešovského kraja, a to 42.000.