Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ŠÚSR: Priemerná mzda si udržala rast, nie však vo všetkých odvetviach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku dosiahla v 1. štvrťroku hodnotu 1124 eur a medziročne sa zvýšila o 3,5 %.

Bratislava 4. júna (TASR) - Priemerná nominálna mesačná mzda si udržala rast aj v 1. štvrťroku 2021, neplatí to však pre všetky odvetvia ekonomiky. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Celkovo v šiestich spomedzi 19 sledovaných odvetví hospodárstva mzdy medziročne poklesli.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku dosiahla v 1. štvrťroku hodnotu 1124 eur a medziročne sa zvýšila o 3,5 %. Dynamika jej rastu sa tak spomalila, v 1. štvrťroku 2020 rast dosahoval až 6,2 %.

"Po zohľadnení miery inflácie reálna mzda v 1. štvrťroku 2021 vzrástla o 2,5 %. Sezónne očistená priemerná mzda sa oproti predchádzajúcemu obdobiu (4. štvrťroku 2020) zvýšila o 0,2 %," podotkli štatistici.

Aj v úvode roka naďalej platilo, že z hľadiska vývoja rastu miezd a dynamiky zmien sa situácia v jednotlivých odvetviach ekonomiky výraznejšie líšila. "Celkovo z 19 sledovaných odvetví hospodárstva až 13 zaznamenalo medziročný rast priemernej mzdy, ale šesť odvetví vykázalo medziročný pokles miezd," poznamenal úrad s tým, že relatívne najrýchlejšie vzrástli zárobky v zdravotníctve a sociálnej pomoci (o 14,5 %) a v činnostiach v oblasti nehnuteľností (o 10,4 %). Vyšší rast než je celoslovenský priemer zaznamenali tiež mzdy v stavebníctve, priemyselnej výrobe, dodávke vody, a aj v informáciách a komunikácii. Naopak, najväčší pokles bol v dodávke elektriny a plynu (o 4,3 %) a v ubytovacích a stravovacích službách (o 3,2 %).

"Priemerná nominálna mesačná mzda dosiahla rast vo všetkých krajoch s najvyšším relatívnym prírastkom o 6 % v Košickom kraji a o 4 % v Trenčianskom kraji," dodali štatistici na margo vývoja podľa regiónov. Vyššia ako v priemere za celé Slovensko bola iba v Bratislavskom kraji (1432 eur). Z regiónov mimo hlavného mesta bola najvyššia priemerná mzda v 1. štvrťroku 2021 v Trenčianskom kraji (1047 eur) a nad úrovňou 1000 eur boli tiež mzdy v Košickom kraji. Najnižšia mzda je dlhodobo v Prešovskom kraji (866 eur).