Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štatistici: Stavebná produkcia stále zaostáva za predpandemickým rokom

Ilustračné foto Foto: TASR

Nižší výkon ako pred rokom tak stavebníctvo dosahovalo v šiestich z deviatich mesiacov tohto roka, pričom už minulý rok sa od marca produkcia medziročne znižovala, poznamenal úrad.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stavebná produkcia v septembri zrýchlila zaostávanie za hodnotami spred pandémie na 23,4 %. Znížila sa aj medziročne, a to o 4,7 %. Dosiahla takmer 522 miliónov eur. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Štatistici tiež skonštatovali, že pokles rozhodujúcej zložky domácej stavebnej produkcie – novej výstavby, sa prehĺbil na viac ako desať percent. Dynamiku medziročného zaostávania zvýšili v septembri v porovnaní so septembrom 2020 tak výstavba budov, ako aj výstavba diaľnic a inžinierskych stavieb.

"Nižší výkon ako pred rokom tak stavebníctvo dosahovalo v šiestich z deviatich mesiacov tohto roka, pričom už minulý rok sa od marca produkcia medziročne znižovala," poznamenal úrad.

Čo sa týka medzimesačného porovnania, oproti augustu sa stavebná produkcia po zohľadnení sezónnych vplyvov znížila o 3,8 %. Rozhodujúca zložka stavebné práce na domácom trhu sa v septembri medziročne znížila o 6,1 %. Hodnoty domácej stavebnej produkcie pred pandémiou (v septembri 2019) dosahovali o viac ako štvrtinu vyšší objem (o 26,5 %).

Pod tento stav sa podľa štatistikov podpísalo najmä medziročné zníženie objemu prác dominantnej novej výstavby (vrátane rekonštrukcií) o 10,6 %. "Tá tvorí dvojtretinový podiel z tuzemskej produkcie. Druhá zložka - opravy a údržba - sa počas septembra udržala v raste a ešte zvýšila jeho dynamiku na 10,7 %," dodali štatistici s tým, že obe zložky však výrazne zaostávali za výkonmi spred dvoch rokov, nová výstavba takmer o 29 %, opravy s údržbou o takmer 23 %.

V členení podľa výrobného zamerania sa realizovali stavebné práce s nižším objemom ako pred rokom najmä v podielovo významnejších prácach na budovách o 4,2 % a na inžinierskych stavbách, ktoré zahŕňajú aj výstavbu diaľnic, o necelých desať percent. "Obidve zložky o viac ako štvrtinu tiež zaostávali za úrovňou pred pandémiou. Stavebné práce realizované v zahraničí skorigovali dynamiku svojho rastu na hodnotu 9,4 %, stále približne o pätinu presiahli aj objem pred prepuknutím pandémie. Na celkovej stavebnej produkcii však práce v zahraničí tvoria menej podstatnú zložku," dodali štatistici.

V súhrne za deväť mesiacov tohto roka dosiahli stavebné práce celkový objem viac ako 3,7 miliardy eur, čo predstavovalo medziročný pokles o 3,3 % a súčasne pokles o viac ako 14 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2019. Objem prác sa znížil najmä na tuzemskej rozhodujúcej novej výstavbe (vrátane rekonštrukcií) o 9,8 % a z hľadiska typov stavieb práce na inžinierskych stavbách o 11 %. Produkcia v zahraničí medziročne vzrástla takmer o tretinu.