Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Tržby v priemysle a stavebníctve boli v septembri medziročne nižšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Medziročný pokles tržieb v septembri prehĺbil zaostávanie priemyslu o 9,4 % a stavebníctva o 20 % za hodnotami spred pandémie. Na úroveň septembra 2019 sa ešte nedotiahli ani tržby vybraných trhových služieb. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tržby v priemysle a stavebníctve boli v septembri medziročne nižšie. Priemysel prehĺbil medziročný pokles takmer o 3 percentuálne body na hodnotu 9,3 %. Pokles sa prejavil druhý mesiac po sebe po predošlých šiestich mesiacoch rastu. V porovnaní s hodnotami tržieb pred pandémiou (so septembrom 2019) priemysel zaostával o 9,4 %. Stavebníctvo po augustovom raste znovu vykázalo medziročný pokles tržieb o 2,1 % a hodnota tržieb zaostávala za septembrom 2019 takmer o 20 %.

V troch ďalších odvetviach ekonomiky tržby medziročne rástli. V doprave a skladovaní vzrástli o 6,4 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 8,2 % a vo vybraných trhových službách o 0,6 %. Prvé dve vyššie uvedené odvetia prekonali hodnoty tržieb spred pandémie (september 2019), len vybrané trhové služby ešte mierne zaostávajú o 2,3 %.

Tržby za vlastné výkony a tovar sa v septembri 2021 medzimesačne zvýšili v doprave a skladovaní o 2,2 %, ako aj v priemysle o 1,8 %. Vo vybraných trhových službách zostali tržby na úrovni augusta 2021. Zaznamenalo sa však medzimesačné zníženie tržieb o 4,5 % v stavebníctve a v informačných a komunikačných činnostiach o 1,4 %.

V súhrne za deväť mesiacov roka 2021 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 10,5 %. Tohtoročný medziročný výsledok za deväť mesiacov ovplyvnili najmä vyššie tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 11,2 %, ako aj vo výrobe kovov o 16,9 % a vo výrobe strojov a zariadení o 21,4 %.