Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Štatistici: Väčšina odvetví eviduje v júli pokles zamestnanosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac sa znížila zamestnanosť v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,6 %.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Zamestnanosť sa v júli tohto roka medziročne najviac zvýšila v informačných a komunikačných činnostiach. Väčšina odvetví hospodárstva však zaznamenala pokles. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR v rámci štatistík o zamestnanosti a priemernej mesačnej mzde vo vybraných odvetviach v júli 2021.

V informačných a komunikačných činnostiach sa zamestnanosť medziročne zvýšila o 6,4 %, vyčíslili štatistici. Zvýšila sa aj v ďalších odvetviach, rasty však boli len do jedného percenta. "V predaji a oprave motorových vozidiel vzrástla o 0,5 %, vybraných trhových službách o 0,4 % a v priemysle o 0,2 %," doplnili štatistici.

Naopak, najviac sa znížila zamestnanosť v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 4,6 %. Klesla aj vo veľkoobchode o 3,5 %, maloobchode a ubytovaní zhodne o 2,9 %, stavebníctve o 2,2 % a v doprave a skladovaní o 0,6 %.

V priemere za sedem mesiacov roku 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástla zamestnanosť len v informačných a komunikačných činnostiach o 2,8 % a vo vybraných trhových službách o 0,5 %. Klesla v ubytovaní o 15,3 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,6 %, stavebníctve o 6,1 %, veľkoobchode o 5,4 %, maloobchode o 3,9 %, priemysle o 3,1 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 2,5 % a v doprave a skladovaní o 2,4 %.