Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Švajčiari posúdia, či obmedzia obchodovanie s ruskými komoditami

Foto: TASR/AP

Sankcie EÚ sa pritom netýkajú ropy od spoločností Rosnefť alebo Gazpromnefť, keďže ide o "nevyhnutné" nákupy na zabezpečenie energetickej bezpečnosti Európy.

Zürich 19. apríla (TASR) - Švajčiarsko bude rozhodovať prípad od prípadu, či obmedzí nákupy komodít od ruských štátom kontrolovaných firiem v rámci sankcií Európskej únie (EÚ), ktoré Bern prijal. Informoval o tom v utorok Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO), vládna agentúra zodpovedná za sankcie.

Veľkí svetoví obchodníci plánujú obmedziť nákupy ropy a paliva od štátom kontrolovaných ruských spoločností od 15. mája v rámci sankcií EÚ.

Zákaz obchodovania s ruskými štátnymi podnikmi sa však nevzťahuje na nevyhnutne potrebné suroviny, uviedol SECO, podľa ktorého sa bude posudzovať prípad od prípadu, či je transakcia "nevyhnutná alebo nie", uvádza sa v správe.

EÚ pritom nezaviedla zákaz dovozu ruskej ropy v reakcii na konflikt na Ukrajine, pretože niektoré členské štáty, vrátane Nemecka, sú silne závislé od dovozu tejto suroviny z Ruska a nemajú vybudovanú infraštruktúru, aby ju vymenili za iné alternatívy.

Mnohé spoločnosti však rušia nákupy od ruskej energetickej skupiny Rosnefť, pretože majú problémy s platbami, keďže veľké ruské banky v rámci sankcií stratili prístup k medzinárodnému platobnému systému.

Sankcie EÚ sa pritom netýkajú ropy od spoločností Rosnefť alebo Gazpromnefť, keďže ide o "nevyhnutné" nákupy na zabezpečenie energetickej bezpečnosti Európy.

Švajčiarsko je hlavným centrom obchodovania s ruskými komoditami.