Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska centrálna banka kľúčový úrok nezmenila

Foto: TASR

SNB nechala vo štvrtok úrokovú sadzbu na depozity na úrovni -0,75 %, kde ju drží od januára 2015.

Bern 19. marca (TASR) - Švajčiarska národná banka (SNB) ponechala vo štvrtok kľúčové úrokové sadzby nezmenené, hlboko v negatívnom teritóriu. A zvýšila svoju hranicu pre výnimku v súvislosti s negatívnym úrokom, keďže nový koronavírus predstavuje pre hospodárstvo mimoriadne veľké výzvy. Očakáva tiež, že výkon švajčiarskej ekonomiky tento rok klesne.

SNB nechala vo štvrtok úrokovú sadzbu na depozity na úrovni -0,75 %, kde ju drží od januára 2015.

Banka tiež skonštatovala, že švajčiarsky frank je stále viac vyhľadávaný ako tzv. bezpečný prístav. To vedie k jeho posilňovaniu, preto je potrebný záporný úrok a intervencie, aby klesla príťažlivosť investícií do franku a zmiernil sa tlak na posilňovanie švajčiarskej meny.

SNB podnikne ďalšie potrebné kroky na zabezpečenie likvidity. Centrálna banka poskytuje likviditu v rámci rozšírených swapových dohôd s ostatnými významnými centrálnymi bankami, najmä v amerických dolároch.

SNB ďalej uviedla, že od 1. apríla 2020 zvyšuje prahovú hodnotu pre výnimku, čím sa zníži ich záťaž zo záporných úrokov v bankovom systéme. Prahový faktor sa zvýši na 30 z 25.

SNB očakáva, že spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku v tomto roku klesnú o 0,3 % a v roku 2021 stúpnu o 0,3 %. V roku 2022 predpokladá infláciu na úrovni 0,7 %.

Pandémia nového koronavírusu podľa SNB výrazne zhoršila krátkodobý výhľad švajčiarskej ekonomiky, ktorej tak predpovedá záporný rast, teda pokles v roku 2020.

„Pokles zahraničných ekonomík a opatrenia na zabránenie vírusu povedú k výraznému poklesu hospodárskej aktivity vo Švajčiarsku. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) bude pravdepodobne za celý rok negatívny,“ uviedla vo vyhlásení centrálna banka.