Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska centrálna banka potvrdila za minulý rok rekordnú stratu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôvodom rekordnej straty bol pokles akciového a dlhopisového trhu a okrem toho posilnenie švajčiarskeho franku.

Bern 6. marca (TASR) - Švajčiarska centrálna banka zaznamenala za minulý rok rekordnú stratu vyše 132 miliárd švajčiarskych frankov. Uviedla to v pondelok banka, ktorá tak potvrdila predbežné informácie zo začiatku januára, pričom celkovú hodnotu straty mierne zvýšila. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Banka v pondelok oznámila, že za rok 2022 zaznamenala stratu na úrovni 132,50 miliardy CHF (133,06 miliardy eur). Začiatkom januára, keď zverejnila predbežný odhad, informovala o strate na úrovni 132 miliárd CHF.

Je to najvyššia strata banky v jej 115-ročnej histórii a niekoľkonásobne vyššia, než predstavoval predchádzajúci rekord. Ten zaznamenala švajčiarska centrálna banka za rok 2015, konkrétne na úrovni 23 miliárd CHF. Na porovnanie, v roku 2021 dosiahla zisk približne 26 miliárd CHF.

Dôvodom rekordnej straty bol pokles akciového a dlhopisového trhu a okrem toho posilnenie švajčiarskeho franku. Strata centrálnej banky znamená, že v tomto roku nezrealizuje platby federálnej vláde, švajčiarskym kantónom, ani dividendy investorom. Stane sa tak iba druhýkrát od založenia banky v roku 1907, čo mnohé z 26 kantónov prinúti prehodnotiť svoje plány v oblasti výdavkov.

Takmer celú stratu, až 131,5 miliardy CHF, utrpela centrálna banka zo svojich pozícií v cudzej mene. Dôvodom je pokles hodnoty akcií a dlhopisov, ktoré banka nakúpila s cieľom zastaviť rýchle zhodnocovanie národnej meny.

(1 EUR = 0,9958 CHF)