Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska ekonomika sa v 3. štvrťroku zväčšila o 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Ekonomika sa vrátila k rastu po stagnácii v druhom štvrťroku. V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 0,9 %.

Zürich 1. decembra (TASR) - Švajčiarska ekonomika sa v treťom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zväčšila o 0,3 %, keďže sektor služieb pomohol kompenzovať spomalenie vo výrobnom odvetví. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ekonomika sa vrátila k rastu po stagnácii v druhom štvrťroku. V medziročnom porovnaní sa hrubý domáci produkt (HDP) zväčšil o 0,9 %. Medzinárodné prostredie zostáva náročné a vzhľadom na to stagnuje aj pridaná hodnota v priemysle, uviedol Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) s tým, že sektor služieb opäť dokázal poskytnúť podporu. HDP celej Európskej únie (EÚ), ktorá je najväčším vývozným trhom Švajčiarska, v období júl - september 2023 stagnoval, tak ako aj v druhom štvrťroku.

Švajčiarska vláda v septembri uviedla, že v tomto roku očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 1,3 % a následne v roku 2024 o 1,2 %, čo je v oboch prípadoch pomalšie ako jej dlhodobý priemerný rast na úrovni 1,7 %. Svoje najnovšie prognózy by mala zverejniť 13. decembra.