Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2022 viac, ako sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní vzrástla švajčiarska ekonomika v období január-marec o 4,4 % po zvýšení o revidovaných 3,6 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Bern 31. mája (TASR) - Švajčiarska ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku 2022 viac, ako sa čakalo. Podporil ju silný výkon výrobného sektora, keďže medzinárodný dopyt sa po pandémii zotavil. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO).

Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska v prvých troch mesiacoch 2022 zvýšil medzikvartálne o 0,5 % po smerom nadol revidovanom náraste o 0,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Tento výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí predpovedali Švajčiarsku nárast HDP v 1. štvrťroku o 0,3 %.

K výkonu švajčiarskej ekonomiky prispelo zvýšenie súkromnej spotreby (o 0,4 % oproti 0,3 % vo 4. kvartáli 2021) aj spotreby vlády (o 1,4 % oproti 1,3 %). Čistý zahraničný dopyt však prispel k HDP negatívne.

V medziročnom porovnaní vzrástla švajčiarska ekonomika v období január-marec o 4,4 % po zvýšení o revidovaných 3,6 % v predchádzajúcom štvrťroku. Aj tento údaj prekonal očakávania ekonómov na úrovni 4,3 %.

"Oživenie pokračovalo najmä vďaka priemyselnému sektoru," uviedol SECO.

Priemyselná produkcia v sledovanom období vzrástla o 1,7 %, a to aj napriek spomaleniu v chemickom a farmaceutickom sektore, k čomu prispel silný dopyt v zahraničí.