Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska klenotnícka firma Richemont prudko zvýšila tržby aj zisk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prevádzkový zisk dosiahol 1,95 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého obchodného roka znamená rast o 331 %.

Zürich 12. novembra (TASR) - Švajčiarska klenotnícka firma Richemont oznámila za 1. polrok súčasného obchodného roka prudký rast zisku. Výsledky ovplyvnila najmä nízka porovnávacia základňa, keďže v rovnakom období pred rokom vývoj na trhu výrazne ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu.

Spoločnosť, do ktorej portfólia patria značky Cartier, Montblanc, Piaget či Chloé, zaznamenala za 1. polrok obchodného roka 2021/2022, čo znamená obdobie od apríla do konca septembra, zisk 1,23 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka vykázala zisk 159 miliónov eur. Richemont tak prekonal očakávania trhov, ktoré počítali s rastom zisku na 1,15 miliardy eur.

Prevádzkový zisk dosiahol 1,95 miliardy eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého obchodného roka znamená rast o 331 %. Spoločnosť uviedla, že výsledky podporilo zvýšenie tržieb, ale aj kontrola nákladov.

Čo sa týka tržieb, klenotnícka firma ich zaznamenala na úrovni 8,91 miliardy eur. V porovnaní s 1. polrokom 2020/2021 sa zvýšili o 63 % a po očistení o kurzové vplyvy o 65 %. V porovnaní s predcovidovým obdobím boli tržby za 1. polrok súčasného obchodného roka Richemontu o 20 % vyššie. V prípade očistenia o kurzové vplyvy rast predstavuje 24 %.