Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska národná banka nezmenila extrémne uvoľnenú menovú politiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj napriek aktuálnemu oslabeniu franku považovaného za bezpečný prístav SNB zopakovala, že je v prípade potreby pripravená intervenovať na devízovom trhu.

Zürich 25. marca (TASR) - Švajčiarska národná banka (SNB) nezmenila mimoriadne uvoľnené nastavenie menovej politiky. Jej úrokové sadzby zostávajú najnižšie na svete. Aj napriek aktuálnemu oslabeniu franku považovaného za bezpečný prístav zopakovala, že je v prípade potreby pripravená intervenovať na devízovom trhu.

SNB ponechala svoju kľúčovú sadzbu na úrovni -0,75 %, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Takisto depozitná sadzba zostala na -0,75 %.

SNB nezmenila sadzby, aj keď švajčiarsky frank stratil voči euru 3 %, keďže dopyt po franku sa znížil.

"Aj napriek aktuálnemu oslabovaniu je hodnota švajčiarskeho franku vysoko. V snahe o stabilizáciu ekonomickej aktivity a cenových trendov, SNB nemení svoju expanzívnu menovú politiku," uviedla vo svojom vyhlásení banka. Dodala, že v prípade potreby je pripravená intervenovať proti posilňovaniu franku.

Objem devízových intervencií SNB v minulom roku stúpol na 110 miliárd CHF (99,39 miliardy eur), čo bolo najviac od roku 2012.

"Expanzívna menová politika poskytuje priaznivé podmienky financovania, znižuje tlaky na posilňovanie švajčiarskeho franku a prispieva k primeranému zásobovaniu ekonomiky úvermi a likviditou," uviedla SNB.

SNB nezmenila svoju prognózu a naďalej očakáva, že švajčiarska ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,5 % až 3 %. V porovnaní s decembrom však mierne zvýšila svoje inflačné predpovede, v tomto roku počíta s infláciou na úrovni 0,2 %.

(1 EUR = 1,1068 CHF)