Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Švajčiarska vláda nechce zmeny v dohode proti daňovým únikom

Nemecká spolková vláda nevidí dôvod na obnovenie rokovaní o dohode, ktorá by mala začať platiť od prvého januára budúceho roku.

Bern/Berlín 16. augusta (TASR) - Švajčiarska vláda odmieta požiadavky nemeckých sociálnych demokratov a Zelených, aby sa v medzištátnej dohode medzi oboma krajinami o zamedzení daňových únikov urobili korektúry. Hovorca federálnej vlády v Berne André Simonazzi v stredu (15.8.) uviedol, že nové rokovania o dohode už nebudú.

Ani nemecká spolková vláda nevidí dôvod na obnovenie rokovaní o dohode, ktorá by mala začať platiť od prvého januára budúceho roku. Avšak kabinet kancelárky Angely Merkelovej ju dokáže presadiť v Spolkovej rade, hornej komore nemeckého parlamentu, len s hlasmi opozície.

Opozícia tvrdí, že rastúci počet osôb, ktoré sa na úradoch priznávajú k daňovým únikom, je dôkazom, že spolková republika musí pokračovať v tlaku na Švajčiarsko a kupovať nelegálne CD o nezdanených peniazoch Nemcov v jeho bankách.

V Severnom Porýni-Vestfálsku sa od jari 2010 dobrovoľne priznalo k daňovým únikom 6505 osôb. Po určitej prestávke, keď daňoví hriešnici mlčali, sa v poslednom týždni ich počet znovu výrazne zvýšil. Zrejme to súvisí so správou, o ktorej švajčiarsku vládu teraz informovala ministerka financií Eveline Widmerová-Schlumpfová, že uvedená spolková krajina znovu kúpila nelegálne vyrobené CD s údajmi o nemeckých klientoch vo švajčiarskych bankách.

V spolkovej krajine Bádensko-Württembersko sa do polovice júla priznalo k únikom 9074 osôb. Pred týždňom sa ich počet zvýšil na 9361. Vlani v novembri ich bolo 8437 a do rozpočtu dodatočne odviedli 290 miliónov eur.

V Nemecku sa od jari 2010 priznalo k daňovým únikom vyše 29.000 osôb, ktoré do rozpočtu poslali 1,5 miliardy eur.

Spolková vláda medzitým sprísnila postihy osôb, ktoré sa dopúšťajú podvodov tým, že svoje nezdanené peniaze presúvajú do bánk v zahraničí.