Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Švajčiarske reštaurácie majú iba dvojpätinové tržby, možno opäť zavrú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa asociácie dosahujú tržby švajčiarskych reštaurácií zhruba 40 % z hodnoty tržieb pred rokom.

Ženeva 24. mája (TASR) - Reštaurácie vo Švajčiarsku zaznamenávajú v súčasnosti iba dve pätiny z objemu tržieb, ktorý v tomto období dosahovali v minulom roku. Poukázal na to prieskum uskutočnený švajčiarskou asociáciou reštaurácií GastroSuisse.

Podľa asociácie dosahujú tržby švajčiarskych reštaurácií zhruba 40 % z hodnoty tržieb pred rokom. Okrem toho približne 40 % z takmer 3200 oslovených podnikov nevie, či bude mať v júni ešte otvorené, a 90 % anketovaných reštaurácií očakáva stratu.

"Bez ďalšieho zmiernenia opatrení zavedených s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu budú mnohé reštaurácie musieť už začiatkom júna svoje prevádzky opätovne zatvoriť. Za súčasných podmienok je pre ne totiž ďalšie pokračovanie stratové," uviedol šéf asociácie GastroSuisse Casimir Platzer. Prieskum zverejnený v nedeľu, o ktorom informovala agentúra DPA, uskutočnila asociácia online v období od 19. do 21. mája.

Od 11. mája, keď vláda povolila otvorenie reštaurácií pod podmienkou splnenia konkrétnych hygienických opatrení, bolo vo Švajčiarsku otvorených celkovo 87,1 % reštaurácií, hotelov a kaviarní, ukázal prieskum. K podmienkam patria stoly vzdialené od seba dva metre či maximálne 4-členné skupiny hostí. Ako uviedli zástupcovia reštaurácií, splnenie stanovených podmienok znamená, že môžu prijať o 35 až 65 % hostí menej.