Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsko zmrazilo ruské aktíva za viac než 7,6 miliardy eur

Ľudia sa v pondelok 28. novembra 2022 zohrievajú a nabíjajú svoje elektronické zariadenia vo vykurovacom stane „Point of Invincible“ v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko síce nie je členským štátom Európskej únie, aplikuje však sankcie, ktorými EÚ reagovala na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Bern 1. decembra (TASR) - Švajčiarsko doteraz zmrazilo v rámci západných sankcií voči Rusku za vojnu na Ukrajine ruské aktíva za viac než 7,6 miliardy eur. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti (SECO). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako SECO informoval, Švajčiarsko k 25. novembru zmrazilo ruské finančné aktíva v celkovej hodnote 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,61 miliardy eur). Sekretariát zároveň dodal, že okrem toho bolo v šiestich kantónoch "zablokovaných" 15 nehnuteľností. Názvy kantónov SECO nezverejnil.

Švajčiarsko síce nie je členským štátom Európskej únie, aplikuje však sankcie, ktorými EÚ reagovala na inváziu Ruska na Ukrajinu. Zhruba pred šiestimi mesiacmi dosahovala hodnota zmrazeného ruského majetku vo Švajčiarsku viac než 6 miliárd CHF, začiatkom júla predstavovala 6,7 miliardy CHF.

(1 EUR = 0,9854 CHF)