Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsky hotelový sektor sa zotavuje z pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všetky regióny Švajčiarska zaznamenali v období január - jún nárast hotelových pobytov, s výnimkou kantónu Ticino na juhu.

Zürich 14. augusta (TASR) - Švajčiarsky hotelový sektor vykazuje známky zotavovania sa z pandémie nového koronavírusu. Za 1. polrok 2022 zaznamenali hotely v krajine celkovo 16,9 milióna prenocovaní. To predstavuje nárast o 47,3 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2021, keď boli zdravotné opatrenia a cestovné obmedzenia stále vo veľkej miere v platnosti. TASR o tom informuje na základe údajov federálneho štatistického úradu (FSO).

Domáci klienti tvorili viac ako polovicu všetkých rezervácií (10 miliónov), čo predstavuje nárast o 8 %. Návrat zahraničných návštevníkov po zrušení obmedzení však priniesol strmý nárast zahraničných hostí, na 6,9 milióna z vlaňajších 2,2 milióna. Dominovali medzi nimi Európania (70 %), a to aj napriek rozhodnutiu Švajčiarska z apríla tohto roka normalizovať vstupné požiadavky pre všetky krajiny. Vrátili sa však aj návštevníci z USA a Ázie, ktorí v predchádzajúcich dvoch rokoch prakticky chýbali.

Hoci celkové čísla za prvý polrok tohto roka ukazujú po pandémii návrat k "normálu", stále sú o 10 % nižšie ako za rovnaké obdobie v roku 2019, uviedol FSO.

Všetky regióny Švajčiarska zaznamenali v období január - jún nárast hotelových pobytov, s výnimkou kantónu Ticino na juhu, ktorý vykázal pokles hotelových hostí o 13,1 %.