Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsky inštitút SECO zhoršil odhad rastu ekonomiky

Foto: TASR/AP

SECO vo svojej prvej prognóze na rok 2023 uviedol, že očakáva rast švajčiarskej ekonomiky o 2 %, čo je stále nad priemerným tempom rastu zhruba na úrovni 1,7 %.

Zürich 9. decembra (TASR) - Švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO) vo štvrtok revidoval nadol svoju prognózu pre ekonomiku, keďže sa situácia s pandémiou nového koronavírusu zhoršuje a obmedzenia v celej Európe sa sprísňujú.

SECO najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska tento rok zvýši o 3,3 % namiesto o 3,4 %, s ktorými počítal v septembri. V roku 2022 najnovšie očakáva jej rast o 3 %, nie o 3,6 %.

Vláda, ktorá predtým predpovedala rast ekonomiky o 3,2 % v tomto roku a 3,4 % v roku 2022, tiež uviedla, že sa ekonomika spomalí, ale nezastaví, ak sa pandemická situácia nebude ďalej zhoršovať.

SECO vo svojej prvej prognóze na rok 2023 uviedol, že očakáva rast švajčiarskej ekonomiky o 2 %, čo je stále nad priemerným tempom rastu zhruba na úrovni 1,7 %.

Problémy s dodávkami a prísnejšie opatrenia proti ochoreniu COVID-19 v zime 2021/22 zaťažujú medzinárodnú ekonomiku,“ uviedol SECO.

Faktory, ktoré spomalili zotavovanie hospodárstva, by sa však v roku 2022 mali zmierniť, keďže spotrebiteľské výdavky a investície sa vrátili a vývoz sa zotavil.

Za predpokladu, že nebudú žiadne prísne reštriktívne opatrenia v oblasti zdravotnej politiky, ako sú rozsiahle lockdowny v podnikoch, sa neočakáva, že by sa hospodárske oživenie v strednodobom horizonte zastavilo,“ uviedol SECO.

Prognóza SECO je ďalšou revíziou výhľadu švajčiarskej ekonomiky po poklese indexu nákupných manažérov a ekonomického barometra KOF.

Počet prípadov ochorenia COVID-19 vo Švajčiarsku v uplynulých týždňoch prudko vzrástol a objavil sa už aj variant omikron, čo prinútilo vládu sprísniť obmedzenia.

Zároveň posilňovanie švajčiarskeho franku zdražuje export, zatiaľ čo rastúce náklady na suroviny a nedostatok komponentov, ako sú polovodiče, brzdia hospodársky rast.