Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Švec: SR nehlasovalo za smernicu o náležitej starostlivosti podnikov

Na snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dodal, že Slovensko sa snažilo, aby pozícia Rady EÚ k tejto smernici bola dopracovaná do väčších detailov, aby sa zabezpečila čo najväčšia právna istota.

Brusel 1. decembra (TASR) - Slovensko sa vo štvrtok v Bruseli zdržalo hlasovania o smernici o náležitej starostlivosti podnikov. Pre TASR to uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec po skončení rokovaní Rady EÚ pre konkurencieschopnosť.

Švec pripomenul, že okrem smernice o náležitej starostlivosti podnikov Rada ministrov rokovala aj o európskom zákone o čipoch, ochrane zemepisných označení nepoľnohospodárskych výrobkov, ekodizajne a strategických závislostiach EÚ.

Podľa jeho slov Slovensko smernicu o náležitej starostlivosti podnikov vníma ako podstatnú, lebo presadzuje hodnoty EÚ aj v podnikovom prostredí a snaží sa zabrániť krokom narúšajúcim základné ľudské práva v oblasti podnikania.



"Na druhej strane za podstatné považujeme, aby tá smernica nevytvárala ďalšie administratívne alebo finančné záťaže pre podnikateľský sektor v Európe. To sa nám podarilo naplniť len čiastočne, preto Slovensko spolu s ďalšími siedmimi krajinami sa zdržalo hlasovania. Nemohli sme podporiť tento návrh," opísal situáciu Švec.

Dôvodom sú podľa neho hlavne obavy z dosahov tejto smernice na konkurencieschopnosť našich podnikov, a teda aj na zamestnanosť a na životnú úroveň Slovenska.

"Ako najväčší problém sa ukázala otázka pokrytia finančných inštitúcií. Kompromis, ktorý sa schválil, akási možnosť národného a lokálneho riešenia, podľa nás povedie k riziku silnej fragmentácie na finančnom trhu, čo je v rozpore s dlhodobým stanoviskom Slovenska," vysvetlil.

Dodal, že Slovensko sa snažilo, aby pozícia Rady EÚ k tejto smernici bola dopracovaná do väčších detailov, aby sa zabezpečila čo najväčšia právna istota. Zároveň vyjadril nádej, že k tomu dôjde počas takzvaného trialógu, rokovaní s Európskym parlamentom, ktoré prebehnú v roku 2023, kde je ešte možnosť minimalizovať dosahy tejto smernice na občanov a podniky.