Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Švédska automobilka Volvo očakáva problém s čipmi aj v budúcom roku

Na snímke stánok automobilky Volvo. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prevádzkový zisk dosiahol 3,3 miliardy švédskych korún (320,69 milióna eur), zatiaľ čo pred rokom zaznamenala spoločnosť tento zisk na úrovni 4,4 miliardy SEK.

Štokholm 30. novembra (TASR) - Švédsky výrobca osobných áut Volvo Cars počíta s pokračovaním problematických dodávok čipov pre automobilový priemysel aj v budúcom roku. Na druhej strane, v posledných mesiacoch sa situácia v oblasti dodávok pomaly zlepšuje. Firma zároveň potvrdila predbežné výsledky za 3. kvartál v oblasti prevádzkového zisku aj tržieb.

Spoločnosť v utorok informovala, že problémy dodávateľských reťazcov sa nekončia, avšak, ako povedal šéf automobilky Hakan Samuelsson, aj keď produkcia je stále nižšia než dopyt, "od septembra sa situácia každý mesiac zlepšuje". Na druhej strane dodal, že "nedostatok polovodičov v automobilovom priemysle bude aj naďalej obmedzujúcim faktorom".

Nedostatok čipov prinútil mnohé automobilky vrátane Volva obmedziť produkciu. Finančný riaditeľ firmy Björn Annwall očakáva, že tento faktor bude hlavným problémom automobiliek aj v poslednom štvrťroku tohto roka.

Podľa predbežných údajov za november firma Volvo Cars, ktorej väčšinovým vlastníkom je čínska spoločnosť Geely Holding, predala v tomto mesiaci približne 52.000 áut. To je medziročne o 52 % menej. Zároveň potvrdila pôvodne oznámené predbežné údaje o vývoji zisku a tržieb.

Prevádzkový zisk dosiahol 3,3 miliardy švédskych korún (320,69 milióna eur), zatiaľ čo pred rokom zaznamenala spoločnosť tento zisk na úrovni 4,4 miliardy SEK. Tržby klesli o 7 % na 60,8 miliardy SEK.

(1 EUR = 10,2903 SEK)