Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika klesla, medziročne prvýkrát za 1,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledok výrazne zaostal za očakávaniami. Ekonómovia totiž predpokladali, že v poslednom štvrťroku švédska ekonomika iba spomalí tempo rastu na 1,2 %.

Štokholm 30. januára (TASR) - Švédska ekonomika zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka pokles na medzikvartálnej aj medziročnej báze, pričom v medziročnom porovnaní je to prvý pokles za 1,5 roka. Pod pokles hospodárstva sa podpísali vysoká inflácia, rastúce úrokové sadzby a neistota spotrebiteľov v súvislosti s ďalším vývojom ekonomiky, čo ovplyvnilo ich výdavky. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie predbežné údaje švédskeho štatistického úradu.

Po dvoch rastových kvartáloch po sebe švédska ekonomika vo 4. štvrťroku minulého roka medzikvartálne klesla, konkrétne o 0,6 %. Je to druhý pokles v priebehu roka, keď v 1. kvartáli klesla o 0,1 %. V 2. štvrťroku zaznamenala rast o 0,7 % a v 3. štvrťroku o 0,6 %.

O 0,6 % klesla švédska ekonomika v poslednom štvrťroku aj v medziročnom porovnaní. V tomto prípade ide o prvý pokles hospodárstva od 2. štvrťroka 2021. Na porovnanie, v 3. kvartáli zaznamenala švédska ekonomika medziročný rast na úrovni 2,5 %.

Výsledok výrazne zaostal za očakávaniami. Ekonómovia totiž predpokladali, že v poslednom štvrťroku švédska ekonomika iba spomalí tempo rastu na 1,2 %. Predbežné údaje za 4. kvartál tak signalizujú, že za celý minulý rok vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Švédska o 2,4 %. Podrobné údaje o vývoji švédskej ekonomiky v poslednom štvrťroku minulého roka budú známe 28. februára.