Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výsledky oceliarskej firmy vo Švédsku prekonali očakávania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zotavenie, ktoré nasledovalo po prepade ekonomickej aktivity v minulom roku v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu, zvýšilo dopyt po surovinách vrátane ocele.

Štokholm 25. októbra (TASR) - Švédska oceliarska spoločnosť SSAB oznámila za 3. štvrťrok návrat k zisku, k čomu prispelo najmä zvýšenie cien ocele. Firma zároveň očakáva, že dopyt po oceli zotrvá na vysokej úrovni aj v posledných mesiacoch tohto roka, aj keď v prípade vývoja v Európe je opatrnejšia.

Zotavenie, ktoré nasledovalo po prepade ekonomickej aktivity v minulom roku v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu, zvýšilo dopyt po surovinách vrátane ocele. S tým išli nahor aj ceny. Takýto vývoj sa odrazil na hospodárskych výsledkoch, ako aj raste cien akcií spoločnosti SSAB. Tie sa od začiatku roka zvýšili o 54 %.

Čo sa týka výsledkov za 3. kvartál, švédska spoločnosť v pondelok oznámila, že zaznamenala prevádzkový zisk na úrovni 5,80 miliardy švédskych korún (581,47 milióna eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka evidovala firma stratu 973 miliónov SEK. Výsledky za 3. štvrťrok zároveň prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali so ziskom na úrovni 4,41 miliardy SEK.

Spoločnosť okrem toho uviedla, že priaznivý vývoj očakáva aj v poslednom štvrťroku tohto roka. Zvlášť v prípade Severnej Ameriky počíta s pokračovaním výrazného dopytu po oceli. Na druhej strane upozornila, že v Európe očakáva zmiernenie dopytu, najmä v dôsledku problémov s dodávkami čipov, čo výrazne zasahuje do produkcie automobilového priemyslu.

(1 EUR = 9,9748 SEK)