Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Švédsko vydalo varovanie pre únik plynu z plynovodu Nord Stream 1

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úniky boli lokalizované severovýchodne od dánskeho ostrova Bornholm.

Štokholm 27. septembra (TASR) - Švédsky námorný úrad vydal varovanie pre dva úniky plynu z plynovodu Nord Stream 1, pričom k úniku došlo v dánskych a vo švédskych vodách. Švédi na únik z plynovodu upozornili krátko po tom, ako došlo k úniku plynu v prípade nepoužívaného plynovodu Nord Stream 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Došlo k dvom únikom plynu z plynovodu Nord Stream 1. V jednom prípade vo švédskej ekonomickej zóne a v druhom v dánskej ekonomickej zóne," povedal hovorca Švédskeho námorného úradu (SMA) s tým, že miesta úniku plynu sú veľmi blízko seba.

Úniky boli lokalizované severovýchodne od dánskeho ostrova Bornholm, dodal hovorca. Zatiaľ nie je jasné, čo ich spôsobilo. "Pozorne sledujeme, aby sa do blízkosti (zasiahnutej) oblasti nedostala žiadna loď," dodal ďalší z hovorcov SMA.

Situácia pri plynovode Nord Stream 1 je tak podobná ako v prípade plynovodu Nord Stream 2, kde na únik plynu upozornili v pondelok (26. 9.) dánske úrady. Následne zriadili okolo miesta, kde bol únik plynu pozorovaný, bezpečnostnú zónu.

V neskorších hodinách toho istého dňa prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream 1, ktorý od polovice júna fungoval v obmedzenej kapacite, než bol koncom augusta odstavený úplne, uviedol, že tlak v obidvoch potrubiach Nord Stream 1 klesol. Nord Stream 1 bol pritom pred obmedzením prepravy suroviny v júni kľúčovou trasou na dodávku plynu do Nemecka.