Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Švédsko vydalo varovanie v súvislosti s dodávkami ruského plynu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dánska energetická spoločnosť Orsted koncom mája oznámila, že dodávky ruského plynu do škandinávskej krajiny budú od 1. júna pozastavené po tom, ako odmietla uhradiť platbu v rubľoch.

Štokholm 21. júna (TASR) - Švédska energetická agentúra v utorok vydala varovanie prvého stupňa v súvislosti s obavami, že dodávky plynu môže zasiahnuť zníženie jeho dovozu z Ruska v dôsledku vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z AFP.

Oznámenie sa týka západného Švédska a nasleduje po podobnom varovaní Dánska v pondelok (20. 6.) večer. "Švédsko a Dánsko majú spoločný trh s plynom a spoločnú vyrovnávaciu zónu, takže situácia s dodávkami v Dánsku je pre Švédsko veľmi dôležitá," uviedla agentúra vo vyhlásení a dodala, že to je dôvod, pre ktorý sa rozhodla vydať pre Švédsko rovnaké varovanie ako Dánsko.

Európska únia (EÚ) zaviedla systém, ktorý členským štátom umožňuje upozorniť na blížiace sa problémy s dodávkami energie pomocou troch stupňujúcich sa úrovní výstrah - varovaním prvého stupňa, po ktorom nasleduje stav pohotovosti a nakoniec výnimočný stav alebo stav núdze.

Systém umožňuje vzájomnú pomoc iných krajín EÚ, ale môže znamenať aj začiatok prideľovania dodávok.

Švédska energetická agentúra medzitým poznamenala, že dodávky plynu vo Švédsku sú stále "robustné" a zásobníky vo Švédsku, Dánsku a v Európe sú "pred jeseňou dobre naplnené".

Dánska energetická spoločnosť Orsted koncom mája oznámila, že dodávky ruského plynu do škandinávskej krajiny budú od 1. júna pozastavené po tom, ako odmietla uhradiť platbu v rubľoch.

Holandsko zase v pondelok informovalo, že ruší obmedzenia na výrobu elektriny z uhlia deň po tom, ako Nemecko a Rakúsko podnikli podobné kroky, aby zmiernili svoju závislosť od ruského plynu.