Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Svetová banka chce získať 100 mld. USD na pomoc chudobným štátom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Malpass však upozornil, že rozdiely medzi vyspelými a rozvojovými ekonomikami sa prehlbujú, čo odďaľuje snahy o zníženie extrémnej chudoby v lepších prípadoch o rok, v horších o celé desaťročia.

Washington 11. októbra (TASR) - Svetová banka (SB) dúfa, že prostredníctvom fondu International Development Association (IDA) pre chudobnejšie krajiny získa od donorov príspevky vo výške 100 miliárd USD (86,40 miliary eur) na riešenie "tragických zvratov vo vývoji" spôsobených pandémiou ochorenia COVID -19. Vyhlásil to v pondelok jej prezident David Malpass.

Banka zároveň predpovedá globálny hospodársky rast v tomu roku 2021 na úrovni 5,7 % a 4,4 % v roku 2022.

Malpass však upozornil, že rozdiely medzi vyspelými a rozvojovými ekonomikami sa prehlbujú, čo odďaľuje snahy o zníženie extrémnej chudoby v lepších prípadoch o rok, v horších o celé desaťročia.

"Prichádzajúce údaje poukazujú na spomalenie dynamiky globálnej aktivity v dôsledku pretrvávajúcich problémov v dodávateľských reťazcoch a nárastu prípadov ochorenia COVID-19," povedal Malpass, podľa ktorého vyhliadky sú pre väčšinu rozvojového sveta nepriaznivé, keďže pri očkovaní zaostávajú, inflácia stúpa, politická podpora je limitovaná, pracovných miest je málo a čelia nedostatku elektriny, vody a potravín.

Malpass poukázal tiež na dramatické zvyšovanie nerovnosti. SB odhaduje, že príjem na obyvateľa vo vyspelých ekonomikách porastie v roku 2021 takmer o 5 %, ale v krajinách s nízkymi príjmami iba o 0,5 %. Vyspelé ekonomiky už pritom dosahujú predpandemické úrovne hospodárskeho rastu, ale produkcia v rozvojových krajinách bude aj na budúci rok takmer o 4 % nižšia ako pred vypuknutím pandémie.

"Sme svedkami toho, čo nazývam tragickými zvratmi vo vývoji v mnohých dimenziách," povedal. "Pokrok v znižovaní extrémnej chudoby sa spomalil o niekoľko rokov, niekde až o dekádu."

Na vyriešenie prehlbujúcich sa rozdielov sa Svetová banka snaží vyzbierať 100 miliárd USD od vyspelých ekonomík na doplnenie fondu IDA, povedal šéf SB a poukázal na odporúčania, ktoré začiatkom tohto roka predložili africkí ministri financií.

Malpass predtým vyzval na vyriešenie neudržateľnej úrovne dlhu mnohých rozvojových krajín s tým, že dlhové zaťaženie krajín s nízkymi príjmami sa v roku 2020 zvýšilo o 12 % na rekordných 860 miliárd USD.