Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Svetová banka poskytne Indii 1,5 mld. USD na podporu zelenej energie

Na archívnej snímke z 5. apríla 2021 žena kráča okolo budovy Svetovej banky (SB) vo Washingtone. Foto: TASR/AP

India je celosvetovo štvrtým najväčším producentom emisií skleníkových plynov po USA, Číne a Európskej únii.

Naí Dillí 1. júla (TASR) - Svetová banka (SB) plánuje poskytnúť Indii 1,5 miliardy dolárov (1,37 miliardy eur) vo forme pôžičiek a úverov na rozšírenie výroby energie šetrnej ku klíme. Cieľom je prispieť k realizácii programu zeleného vodíka, v rámci ktorého chce krajina do roku 2030 prilákať súkromné investície vo výške 100 miliárd USD, uviedol v piatok (30. 6.) šéf pobočky SB pre Indiu Auguste Tano Kouamé. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Zelený vodík sa vyrába elektrolýzou vody pomocou elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. India je celosvetovo štvrtým najväčším producentom emisií skleníkových plynov po USA, Číne a Európskej únii. Krajina však potrebuje oveľa viac energie, keďže milióny ľudí tam stále nemajú prístup k elektrine.

India sa vo svojom energetickom mixe čoraz viac spolieha na obnoviteľné zdroje energie, ale aj na viac uhlia, od ktorého je v súčasnosti mimoriadne silno závislá. Krajina si stanovila cieľ stať sa klimaticky neutrálnou do roku 2070.