Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Svetová banka zhoršila prognózu vývoja čínskej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako dôvod uviedla vplyv prudkého uvoľnenia protipandemických opatrení, ako aj pretrvávajúce problémy v realitnom sektore.

Peking 20. decembra (TASR) - Svetová banka zhoršila odhad vývoja čínskej ekonomiky v tomto a budúcom roku. Ako dôvod uviedla vplyv prudkého uvoľnenia protipandemických opatrení, ako aj pretrvávajúce problémy v realitnom sektore. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Svetová banka (SB) uviedla, že najnovšie odhaduje tohtoročný rast čínskej ekonomiky na úrovni 2,7 %. Mierne tak zhoršila prognózu zo septembra, keď počítala s rastom na úrovni 2,8 %.

Čo sa týka budúceho roka, SB počíta so zrýchlením rastu čínskeho hospodárstva na 4,3 %. V septembri stanovila odhad rastu na 4,5 %.

Podľa Svetovej banky vyhliadky rastu čínskej ekonomiky podliehajú signifikantným rizikám, ktoré do veľkej miery vychádzajú z neistej trajektórie pandémie. Zároveň dodala, že aj pretrvávajúce problémy v realitnom sektore môžu mať širšie makroekonomické a finančné dôsledky, navyše, Čína čelí veľmi neistým vyhliadkam vývoja svetovej ekonomiky a zvýšenému geopolitickému napätiu.