Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín sa v septembri prakticky nemenili

Na snímke zber kukurice na poli v pondelok 31. októbra 2022 v katastri obce Sokolce, okres Komárno. Foto: TASR - Milan Drozd

Svetové ceny potravín boli v septembri o 10,7 % nižšie než v rovnakom období minulého roka.

Rím 6. októbra (TASR) - Svetové ceny potravín sa v septembri prakticky nemenili, keď pokles cien rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a mäsa kompenzoval výrazný rast cien kukurice a cukru, pričom ceny cukru zaznamenali takmer 13-ročné maximum. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v septembri 121,5 bodu. Za august dosiahol po revízii smerom nahor 121,6 bodu. Pôvodne FAO udávala augustovú hodnotu indexu 121,4 bodu.

Svetové ceny potravín boli v septembri o 10,7 % nižšie než v rovnakom období minulého roka. Zároveň boli 24 % pod historickým maximom, ktoré dosiahli v marci 2022 v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Ceny obilnín vzrástli v septembri oproti augustu o 1 %, čo je dôsledok výrazného rastu cien kukurice. Tie sa zvýšili o 7 %. Naopak, ceny pšenice klesli o 1,6 %, k čomu prispel zvýšený vývoz z Ruska, ako aj dobré prognózy ďalších úrod. Ceny ryže, ktoré v auguste vyskočili medzimesačne takmer o 10 %, v septembri mierne klesli.

Ceny rastlinných olejov klesli o 3,9 % a pokles zaznamenali aj ceny mliečnych produktov (-2,3 %). Mierne klesli aj ceny mäsa, konkrétne o 1 %.

Naopak, výrazne sa zvýšili ceny cukru. Oproti augustu vzrástli o 9,8 % a dosiahli najvyššiu hodnotu od novembra 2010. Ceny cukru ovplyvnili obavy z obmedzených dodávok v nasledujúcej sezóne v dôsledku vplyvu fenoménu El Niňo na produkciu.