Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín v auguste vzrástli, zdražel najmä cukor a oleje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výrazne rástli aj ceny rastlinných olejov. Rast dosiahol 6,7 %, pod čo sa podpísali najmä rekordné ceny palmového oleja. Zvýšili sa aj ceny slnečnicového a repkového oleja.

Rím 2. septembra (TASR) - Po dvoch mesiacoch poklesu zaznamenali svetové ceny potravín minulý mesiac opätovný medzimesačný rast, keď ich nahor potiahli najmä rýchlo rastúce ceny cukru a rastlinných olejov. Zvýšili sa však aj ceny obilnín po najnovších odhadoch slabšej produkcie na území niektorých kľúčových producentov. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). V medziročnom porovnaní sa ceny potravín vo svete zvýšili už o tretinu.

Index cien potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, vzrástol v auguste na 127,4 bodu z júlovej úrovne 123,5 bodu. Júlová hodnota bola pritom revidovaná smerom nahor, keď pôvodne bol index cien potravín za júl stanovený na úrovni 123 bodov. V porovnaní s augustom minulého roka sa tak svetové ceny potravín zvýšili už o 32,9 %, informovala agentúra Reuters.

Najvýraznejšie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšili ceny cukru, a to o 9,6 %. Nahor ich posunuli obavy z rozsahu škôd na úrode cukrovej trstiny v Brazílii v dôsledku mrazov. Brazília je najväčším svetovým vývozcom cukru. Ešte výraznejšiemu rastu cien komodity zabránili optimistické odhady úrod v Indii a Európskej únii.

Výrazne rástli aj ceny rastlinných olejov. Rast dosiahol 6,7 %, pod čo sa podpísali najmä rekordné ceny palmového oleja. Zvýšili sa aj ceny slnečnicového a repkového oleja.

Nahor išli aj ceny obilnín, konkrétne o 3,4 %, čo je dôsledok očakávaných nižších úrod v niektorých kľúčových krajinách. Svetové ceny jačmeňa vzrástli o 9 % a pšenice o 8,8 %. Naopak, ceny kukurice a ryže zaznamenali pokles.

FAO najnovšie očakáva, že v dôsledku sucha v kľúčových producentských krajinách dosiahne globálna produkcia obilnín tento rok zhruba 2,788 miliardy ton. Pôvodne počítala s produkciou na úrovni 2,817 miliardy ton.

Mierny rast evidovali aj svetové ceny mäsa, čo ovplyvnil najmä vysoký dopyt zo strany Číny. Ten posunul nahor ceny hovädzieho a jahňacieho mäsa. Vzrástli aj ceny hydinového mäsa, a to v dôsledku zvýšeného dopytu v krajinách východnej Ázie a Blízkeho východu. Naopak, ceny mliečnych výrobkov v auguste oproti júlu klesli.