Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín v decembri vzrástli na päťročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index cien mlieka dosiahol v decembri 198,9 bodu, čo je o 3,3 % viac ako v novembri.

Rím 9. januára (TASR) - Svetové ceny potravín v decembri vzrástli, už tretí mesiac po sebe, a dosiahli päťročné maximum. Prispel k tomu výrazný nárast cien rastlinných olejov, cukru a mliečnych výrobkov, ako aj stúpajúce ceny obilnín. Uviedla to vo štvrtok Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Z údajov FAO vyplýva, že index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, v decembri 2019 oproti novembru vzrástol o 2,5 % na 181,7 bodu. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od decembra 2014.

Za celý minulý rok dosiahla priemerná hodnota indexu 171,5 bodu, čo je o 1,8 % viac ako v roku 2018, ale pod maximom 230 bodov z roku 2011.

FAO ďalej uvádza, že index cien obilnín v decembri stúpol o 1,4 % na 164,3 bodu, čo bolo spôsobené vyššími cenami pšenice pre väčší dopyt v Číne a logistickými problémami pre štrajky vo Francúzsku. Ceny ryže sa zmenili len mierne.

Ceny rastlinného oleja však výrazne vzrástli, príslušný index vyskočil v decembri o 9,4 % na 164,7 bodu. Ceny palmového oleja sa pritom zvýšili už piaty mesiac v rade, vyvolané dopytom po bionafte. No vzrástli aj ceny sójového, slnečnicového a repkového oleja.

Index cien mlieka dosiahol v decembri 198,9 bodu, čo je o 3,3 % viac ako v novembri. Podporili ho vyššie ceny syrov a sušeného odstredeného mlieka, ktoré prevážili nižšie ceny masla a sušeného plnotučného mlieka.

Index cien cukru stúpol o 4,8 % na 190,3 bodu, čo bolo vyvolané prudkým dopytom po etanole v dôsledku rastúcich cien ropy.

Naopak, ceny mäsa sa od novembra takmer nezmenili. Príslušný index cien mäsa dosiahol 191,6 bodu, pričom vyššie ceny bravčového a baraniny boli vyvážené klesajúcimi cenami hovädzieho mäsa.