Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín v máji klesli, už druhý mesiac po sebe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

FAO v separátnom odhade vývoja ponuky a dopytu po obilninách predpovedá, že globálna produkcia obilnín v sezóne 2022/23 po prvý raz za štyri roky klesne.

Rím 3. júna (TASR) - Svetové ceny potravín v máji klesli, už druhý mesiac po sebe po tom, čo v marci dosiahli rekordné maximum, aj keď sa ceny obilnín a mäsa opäť zvýšili. Ukázali to v piatok údaje Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Podľa nich sa index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru v máji 2022 znížil na 157,4 bodu z revidovaných 158,3 v apríli. Revidovaný aprílový index je menší ako 158,5 pri predbežnom odhade.

Napriek medzimesačnému poklesu bol májový index stále o 22,8 % vyšší ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka. Čiastočne k tomu prispeli obavy z negatívneho vplyvu ruskej invázie na Ukrajinu na ceny potravín.

FAO v separátnom odhade vývoja ponuky a dopytu po obilninách predpovedá, že globálna produkcia obilnín v sezóne 2022/23 po prvý raz za štyri roky klesne.

Zatiaľ čo indexy cien mliečnych výrobkov, cukru a rastlinných olejov minulý mesiac klesli, index cien mäsa mierne vzrástol o 0,6 % a dosiahol historické maximum a index cien obilnín sa zvýšil o 2,2 %, pričom v prípade pšenice stúpol medzimesačne o 5,6 % a medziročne až o 56,2 %

FAO uviedla, že rast cien pšenice podporilo oznámenie Indie o zákaze jej vývozu, ako aj vyhliadky na nižšiu produkciu na Ukrajine v dôsledku ruskej invázie.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.