Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Svetové ceny potravín vo februári vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index cien potravín FAO, ktorý sleduje zmeny cien v rámci potravinového koša zahŕňajúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa vo februári zvýšil medzimesačne o 1,7 % na 167,5 bodu.

Rím 7. marca (TASR) - Svetové ceny potravín vo februári vzrástli, a to najmä v dôsledku zdraženia mliečnych produktov. Vyplýva to z najnovších údajov Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín FAO, ktorý sleduje zmeny cien v rámci potravinového koša zahŕňajúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa vo februári zvýšil medzimesačne o 1,7 % na 167,5 bodu. No aj napriek nárastu bola jeho hodnota o 2,3 % nižšia ako v rovnakom období minulého roka.

Pod februárový nárast celkového indexu sa podpísalo najmä zdraženie mlieka. Konkrétne, príslušný čiastkový index cien mliečnych výrobkov stúpol o 5,6 % v dôsledku zvýšeného dopytu po sušenom odstredenom mlieku aj plnotučnom mlieku a syroch.

Údaje FAO ďalej ukázali, že index cien rastlinných olejov vo februári vzrástol o 1,8 % a index cien cukru o 1,2 %. Aj index cien obilnín sa mierne, okrajovo zvýšil, a veľmi mierne stúpol aj index cien mäsa.

FAO zároveň znížila svoju prognózu svetovej produkcie cereálií v roku 2018 na 2,609 miliardy ton z 2,611 miliardy ton, ktoré predpovedala pred mesiacom. Svoju revíziu odôvodnila znížením odhadu produkcie kukurice v Spojených štátoch, a tiež celkovým medziročným poklesom svetovej produkcie obilnín.

A zároveň zverejnila svoju prvú predpoveď pre produkciu pšenice v roku 2019. FAO odhaduje, že sa v tomto roku zvýši o 4 % na 757 miliónov ton.