Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Svetový hotelový reťazec Marriott sa v závere roka vrátil k zisku

Marriott Hotel. Foto: TASR/AP

.Hotelový reťazec podporilo otvorenie hraníc a zmiernenie obmedzení v oblasti cestovného ruchu, najmä na jeho kľúčových trhoch Európy a Severnej Ameriky.

Bethesda 15. februára (TASR) - Hotelová sieť Marriott International oznámila za posledný kvartál minulého roka návrat k zisku, pričom výsledky prekonali očakávania trhov. Hospodárenie spoločnosti pozitívne ovplyvnila vakcinácia, ktorá zvýšila počty turistov a obsadenosť hotelov.

Najväčší hotelový reťazec na svete uviedol, že za 4. štvrťrok minulého roka dosiahol čistý zisk 468 miliónov USD (413,57 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázal stratu na úrovni 164 miliónov USD. Zisk upravený o mimoriadne položky predstavoval 430 miliónov USD, čo na akciu znamená 1,30 USD. Hotelová sieť tak prekonala očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 0,99 až 1 USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov servera RTTNews.

Aj v oblasti tržieb prekonala spoločnosť očakávania, keď objem tržieb vyskočil viac než dvojnásobne. V závere roka 2020 dosiahli 2,17 miliardy USD, vo 4. kvartáli minulého roka to bolo 4,45 miliardy USD. Analytici očakávali zvýšenie tržieb Marriott International na 3,99 miliardy USD.

Hotelový reťazec podporilo otvorenie hraníc a zmiernenie obmedzení v oblasti cestovného ruchu, najmä na jeho kľúčových trhoch Európy a Severnej Ameriky. "Každý z našich regiónov zaznamenal vo 4. kvartáli výrazné zotavenie RevPAR (príjem za dostupnú izbu), až na región Veľkej Číny, kde zotaveniu bráni politika nulovej tolerancie voči ochoreniu COVID-19," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Anthony Capuano.

Obsadenosť hotelov siete, ktorá zahrnuje okrem iného značky Sheraton, JW Marriott či Ritz-Carlton, dosiahla na kľúčovom trhu USA a Kanady vo 4. štvrťroku minulého roka 60 %. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka predstavovala 35,1 %.

(1 EUR = 1,1316 USD)