Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Svetový obchod sa v posledných mesiacoch roku 2020 zotavil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemyselná produkcia vo svete sa v poslednom mesiaci minulého roka zvýšila o 1,3 % po novembrovom raste na úrovni 1,2 %.

Amsterdam 25. februára (TASR) - Medzinárodný obchod sa v posledných mesiacoch minulého roka zotavil na predkrízovú úroveň a vymazal prepad z 1. polroka, v ktorom ekonomiky v plnej miere zasiahla pandémia nového koronavírusu. Uviedol to vo štvrtok holandský Úrad pre analýzu hospodárskej politiky (CPB) vo svojej pravidelnej správe World Trade Monitor.

Podľa údajov CPB, ktoré zverejnila agentúra Reuters, vzrástol objem svetového obchodu vo 4. kvartáli minulého roka o 4 %. Práve vďaka vývoju v druhej polovici roka tak medzinárodný obchod za celý rok 2020 zaznamenal rast o 1,3 %.

Za december sa objem obchodu zvýšil medzimesačne o 0,6 %. Prispel k tomu najmä zvýšený export z priemyselne rozvinutých ekonomík, ako sú USA, a na druhej strane zvýšený dovoz zo strany rozvíjajúcich sa ekonomík.

CPB okrem toho informoval, že priemyselná produkcia vo svete sa v poslednom mesiaci minulého roka zvýšila o 1,3 % po novembrovom raste na úrovni 1,2 %. Aj v tomto prípade sa dostala na úroveň spred koronakrízy.