Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Svetový trh s ropou čelí v 3. kvartáli vážnemu nedostatku ponuky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy, nedávno oznámila, že v auguste zníži svoju dennú ťažbu o 1 milión barelov.

Viedeň 10. augusta (TASR) - Svetový trh s ropou čelí vážnemu nedostatku ropy v dôsledku rozhodnutia Saudskej Arábie znížiť ťažbu v čase, keď rastie dopyt. Na globálnom trhu budú v aktuálnom štvrťroku chýbať približne 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne potrebných na pokrytie dopytu, oznámila vo štvrtok Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nedostatočnú ponuky ropy v spomenutom rozsahu pôvodne OPEC predpovedal na koniec roka. Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy, však nedávno oznámila, že v auguste zníži svoju dennú ťažbu o 1 milión barelov, čím predĺžila jednostrannú redukciu o ďalší mesiac v snahe podporiť rast cien komodity. Rusko zase rozhodlo, že v auguste zníži vývoz ropy o 500.000 barelov denne. Dve krajiny stoja na čele širšieho zoskupenia OPEC+, ktoré pozostáva z viac ako 20 štátov vrátane tých, ktoré nie sú členmi OLPEC, ako Rusko, Kazachstan a Omán.

Podľa najnovšej správy OPEC skupina očakáva, že globálny dopyt po rope bude v tomto roku v priemere na úrovni 102,0 milióna barelov denne. To znamená, že dopyt sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýši o 2,4 milióna barelov denne.