Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Africký mor ošípaných zistili u diviaka v okrese Košice-okolie

Diviaky strácajú svoju plachosť. Potvrdiť to môžu obyvatelia mnohých dedín a miest na Slovensku, kde pohľad na diviaka, snoriaceho po potrave, nie je ničím nezvyčajným. Na snímke statný diviak lesný oňucháva už označkovaný strom iným diviakom, ktorý mu takto podáva pachové informácie v lesoch Malej Fatry. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Dosiaľ sa výskyt AMO obmedzoval na okresy Trebišov a Michalovce.

Trstené pri Hornáde 20. januára (TASR) - Africký mor ošípaných (AMO) potvrdili na Slovensku najnovšie u diviaka v okrese Košice-okolie. Dosiaľ sa výskyt AMO obmedzoval na okresy Trebišov a Michalovce.

AMO u diviaka uloveného v katastri obce Trstené pri Hornáde diagnostikovali v piatok (17. 1.). TASR to v pondelok potvrdil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš. Diviaka ulovili v poľovnom revíre Hornád pri maďarských hraniciach. "Predpokladáme, že nešlo o diviaka z trebišovského regiónu, ale priamo o migráciu diviakov z Maďarska. V poslednom období je neskutočne veľa pozitívnych prípadov v Maďarsku pri hraniciach len niekoľko kilometrov od nás," povedal Bíreš.

Príslušné opatrenia proti šíreniu AMO v okrese Košice-okolie pritom sú už v platnosti z minulosti. "Možno v niektorých oblastiach ich treba zaktualizovať, to má na starosti Regionálna veterinárna a potravinová správa v Košiciach, ale tie zásady okolo či už domácich ošípaných, alebo diviakov, ich lovu, monitoringu platia už vopred," povedal Bíreš.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov pri maďarských hraniciach. Celkovo na Slovensku dosiaľ zaznamenali zhruba 50 prípadov ochorenia, väčšinou u diviakov. Dosiaľ posledný a v poradí 11. potvrdený prípad AMO u domácich ošípaných je ešte z augusta minulého roka z okresu Trebišov. V rámci opatrení štátni veterinári vtedy likvidovali chovy ošípaných v obciach, v ktorých došlo k výskytu nákazy. Aktuálne sa na území SR uskutočňuje intenzívny lov diviačej zveri s cieľom obmedziť jej stavy, a tým minimalizovať šírenie AMO do ďalších oblastí.